Cholera prevention
dr med. Piotr Kajfasz
Streszczenie
Cholera jest bakteryjn± chorob± zaka¼n±, wywo³ywan± przez Vibrio cholerae. ¬ród³o zarazków stanowi zanieczyszczona odchodami ludzkimi woda i ska¿one pokarmy, szczególnie niebezpieczne s± surowe warzywa, ryby, skorupiaki i inne owoce morza. Do zaka¿enia mo¿e równie¿ doj¶æ po spo¿yciu wody lub napojów z kostkami lodu z niepewnego ¼ród³a. Infekcja charakteryzuje siê wodnist± biegunk±, nierzadko bardzo intensywn±, wymiotami, silnymi kurczami miê¶niowymi. Cholera mo¿e spowodowaæ gro¼ne dla ¿ycia odwodnienie organizmu. Nawodnienie do¿ylne i doustne jest podstaw± postêpowania terapeutycznego. Od 2000 roku na ¶wiecie odnotowuje siê sta³y wzrost liczby zachorowañ na cholerê. Du¿e ogniska epidemii cholery wyst±pi³y w 2008 roku w Afryce, najwiêksze w Zimbabwe i Gwinei Bissau. Przestrzeganie podstawowych zasad higieny, zw³aszcza spo¿ywanie wody przegotowanej, butelkowanej, filtrowanej, chemicznie odka¿onej, napojów z puszki lub kartonu, produkowanych przez znane i uznane firmy, oraz unikanie potraw surowych, niedogotowanych, szczególnie owoców morza, jest warunkiem zapobie¿enia tej gro¼nej chorobie. Immunizacja przeciwko cholerze przed wyjazdem w rejony endemiczne stanowi pierwszy krok w tym kierunku. Doustna inaktywowana szczepionka przeciwko cholerze, dostêpna w Polsce od lipca 2009 roku pod firmow± nazw± Dukoral (Sanofi Pasteur), jest wysoce immunogenna, skuteczna i bezpieczna. Szczepienie siê przeciwko cholerze nie nale¿y do obowi±zkowych, ale jest zalecane i ¶wiadczy o zdrowym rozs±dku.
Summary
Cholera is caused by Vibrio cholerae bacterium. This disease is transmitted by contaminated water and food. Cholera is spread mainly through contaminated drinking water, ice, locally grown vegetables, raw fish, and shellfish. Food and beverages sold by street vendors are particularly suspect. Clinical picture of severe cholera includes: massive watery diarrhea, vomiting, and muscle cramps. Cholera kills solely by dehydration. Rapid rehydration is the cornerstone of therapy. Global trends in the incidence of cholera have increased steadily since the beginning of the millennium. In 2008, massive outbreaks occurred in Africa, especially in Zimbabwe and Guinea-Bissau. The best way to prevent cholera is to be extremely careful about what you eat and drink. Safe food and water precautions are critical in preventing cholera. The consumption of potable (bottled, boiled, filtered, or chemically disinfected) water only and the respect of certain food hygiene rules can prevent cholera infection. Immunisation before travel to endemic areas by using oral inactivated cholera vaccine is the first, reasonable step. Highly immunogenic, effective, and safe vaccine (Ducoral) is now available in Poland. Currently, no country requires vaccination against cholera as a condition for entry.
S³owa kluczowe/Key words
cholera, odwodnienie, zapobieganie cholerze, doustna inaktywowana szczepionka przeciwko cholerze
cholera, dehydration, cholera prevention, oral inactivated cholera vaccine
Cholera jest gro¼n± bakteryjn± chorob± zaka¼n±, szerz±c± siê epidemicznie. Jej g³ówny objaw stanowi wodnista biegunka o ró¿nym nasileniu, niekiedy o niespotykanej intensywno¶ci, prowadz±ca do zagra¿aj±cego ¿yciu odwodnienia i zaburzeñ elektrolitowych.
Etiologia
Czynnikiem etiologicznym cholery jest przecinkowiec cholery grupy serologicznej O1 (biotyp klasyczny i El Tor) lub grupy serologicznej O139. W grupie serologicznej O1 ka¿dy z biotopów mo¿e byæ reprezentowany przez jeden z trzech serotypów: Ogawa, Inaba lub Hikojima [1, 2, 3, 4, 5].
Patogeneza
Patomechanizm choroby zwi±zany jest z dzia³aniem enterotoksyny bakteryjnej, która aktywuje cyklazê adenylow± zawart± w komórkach nab³onka b³ony ¶luzowej jelita cienkiego. Dochodzi do zahamowania wch³aniania jonów sodu oraz czynnego wydzielania chlorków do ¶wiat³a jelita. Wysoki poziom jonów w ¶wietle jelita wywo³uje osmozê, czyli przenikanie wody do ¶wiat³a jelita. Konsekwencj± tego procesu jest izoosmotyczna biegunka, która szybko prowadzi do utraty przez chorego wody i elektrolitów z organizmu [3, 5]. W obrazie histopatologicznym b³ona ¶luzowa jelita cienkiego jest niezmieniona, gdy¿ zaburzenia s± natury czynno¶ciowej [6]. Zwrotne wch³anianie wody i elektrolitów w jelicie grubym nie zostaje upo¶ledzone.
Toksyna cholery (enterotoksyna) jest heksamerem zawieraj±cym jedn± enzymatycznie aktywn± podjednostkê A oraz piêæ podjednostek B odpowiedzialnych za wi±zanie z receptorami na powierzchni enterocytu. Prawdopodobnie po zwi±zaniu podjednostek B z receptorami nastêpuje endocytoza i toksyna cholery, podobnie jak ciep³ochwiejna enterotoksyna E. coli zostaje przetransportowana w endosomach do aparatu Golgiego i retikulum endoplazmatycznego. Nastêpnie podjednostka A jest uwalniana do cytozolu i aktywuje cyklazê adenylow±. Druga hipoteza zak³ada takie wyeksponowanie podjednostki A, ¿e mo¿e doj¶æ do reakcji enzymatycznej [2, 3, 5].
¬ród³a zaka¿enia oraz aktualna sytuacja epidemiologiczna cholery na ¶wiecie
Zaka¿enie szerzy siê drog± fekalno-oraln±, czyli pokarmow±. ¬ród³em zaka¿enia jest ska¿ona odchodami ludzkimi woda, nierzadko woda gruntowa. Ponadto zarazki mog± siê znajdowaæ w mulistej wodzie w deltach rzek, s³onych wodach przybrze¿nych, portowych, balastowych (pochodz±cych ze statków) [2, 3, 5]. Warunkiem wzrostu Vibrio cholerae jest wystêpowanie NaCl w stê¿eniu 0,5–40%. W wodzie stoj±cej, ogrzewanej promieniami s³onecznymi przecinkowce cholery namna¿aj± siê intensywnie [5]. Ro¶liny i zwierzêta morskie, zw³aszcza maj±ce chitynê, mog± byæ ska¿one tym drobnoustrojem. Przecinkowce cholery maj± zdolno¶æ wytwarzania chitynazy u³atwiaj±cej kolonizacjê. Niezmiernie rzadko bezpo¶rednim ¼ród³em zaka¿enia jest chory cz³owiek lub bezobjawowy nosiciel [1, 7].
Epidemia cholery wyst±pi³a w ostatnim czasie w Zimbabwe. Wed³ug szacunków ¦wiatowej Organizacji Zdrowia (WHO) i CDC od 26 sierpnia 2008 roku do lipca 2009 roku zachorowa³o na cholerê w tym kraju ponad 98 tysiêcy osób, zmar³o ponad 4 tysi±ce. Przypadki zaka¿eñ stwierdzono we wszystkich prowincjach Zimbabwe oraz w krajach s±siaduj±cych: Republice Po³udniowej Afryki, Botswanie, Mozambiku i Zambii. Liczba zachorowañ na cholerê w Zimbabwe i Gwinei Bissau stanowi 41,5% zachorowañ w ca³ej Afryce oraz 39% wszystkich przypadków na ¶wiecie [8].
Od 2000 roku stale siê zwiêksza liczba stwierdzanych przypadków cholery. Analiza piêcioletnich okresów obejmuj±cych lata 2000–2004 oraz 2004–2008 wykaza³a 24% wzrost liczby takich zachorowañ na ¶wiecie. Do ¦wiatowej Organizacji Zdrowia w latach 2000–2004 zg³oszono 676 651 przypadków cholery, natomiast w okresie 2004–2008 liczba ta wzros³a do 838 315. Dane te nie obejmuj± zachorowañ okre¶lonych jako ostra wodnista biegunka, a ich liczba wynosi od 500 do 700 tysiêcy. Ca³kowita liczba przypadków ¶miertelnych zwiêkszy³a siê z 4031 w roku 2007 do 5143 w roku 2008, co stanowi 27,5% wzrost. W Europie w 2008 roku odnotowano 22 przypadki importowanej cholery. Zg³oszenia otrzymano z nastêpuj±cych krajów: Danii (1), Finlandii (1), Francji (2), Holandii (5), Hiszpanii (5), Wielkiej Brytanii (8) [8].
Obraz kliniczny
Okres wylêgania jest krótki, trwa bowiem od kilkunastu godzin do piêciu dni. Przebieg choroby jest z regu³y bezgor±czkowy, a g³ównym objawem jest wodnista, izoosmotyczna biegunka, bez krwi i ¶luzu, o rybim, md³ym, niekiedy s³odkawym zapachu. Stolce przypominaj± pop³uczyny ry¿owe (odwar ry¿owy) [1, 2, 3, 6, 7, 9]. Nie stwierdza siê napadowych, kurczowych bólów brzucha. Stolce s± oddawane bez uczucia parcia i bez mo¿liwo¶ci ich zatrzymania. Wymioty nale¿± do czêstych objawów [7, 9]. Brzuch jest miêkki, niebolesny. Dreszcze, a raczej dr¿enia miê¶niowe, nie skutkuj± wzrostem ciep³oty cia³a.
Cholera zabija przez odwodnienie organizmu [9]. Szczególnie szybko dochodzi do odwodnienia, zaburzeñ elektrolitowych oraz kwasowo-zasadowych u ma³ych dzieci. Wydalanie z wodnistym ka³em du¿ych ilo¶ci dwuwêglanów, sodu i potasu prowadzi do kwasicy metabolicznej. Hipokaliemia powoduje niebezpieczne dla ¿ycia zaburzenia rytmu serca, kurcze miê¶niowe (³ydek, miê¶ni brzucha), os³abienie si³y miê¶niowej [2, 3]. Osoby dotkniête biegunk± choleryczn± s± apatyczne, z czasem skrajnie wyczerpane, niezdolne do samodzielnego udania siê do toalety. Z tego wzglêdu w ³ó¿kach przeznaczonych dla chorych na cholerê istnieje otwór, aby nie wstaj±c, mogli oni wydalaæ wodnisty ka³. Je¶li pacjentowi ubywa na wadze do 5%, ¶wiadczy to o ³agodnym odwodnieniu, natomiast od 5 do 10% – o umiarkowanym odwodnieniu. Ciê¿kie, zagra¿aj±ce ¿yciu odwodnienie wystêpuje, gdy utrata wagi cia³a siêga 10–15%. Je¿eli ciê¿ar cia³a chorego zmniejsza siê o ponad 15%, to dochodzi do wstrz±su, ¶pi±czki i zgonu.
Osoby po gastrektomii, wagotomii, z achlorhydri±, grup± krwi 0 s± szczególnie nara¿one na zaka¿enie i ciê¿ki przebieg choroby. Podatno¶æ na zaka¿enie wzrasta równie¿ u ludzi ze zmniejszonym wydzielaniem kwasu ¿o³±dkowego, stosuj±cych leki hamuj±ce wydzielanie (antagonistów receptora H2, inhibitory pompy protonowej w komórkach ok³adzinowych ¿o³±dka) oraz preparaty neutralizuj±ce kwas solny. Inoculum, czyli dawka wywo³uj±ca zaka¿enie, jest u tych osób o wiele ni¿sza [2, 5, 9].
WHO ocenia, ¿e oko³o 90% przypadków cholery ma ³agodny przebieg i klinicznie (bez diagnostyki bakteriologicznej) trudno je odró¿niæ od innych przyczyn ostrej biegunki. Szacuje siê, ¿e tylko 1% infekcji wywo³anych przez Vibrio cholerae jest zg³aszanych do WHO [10].
Kliniczne i laboratoryjne wyk³adniki odwodnienia oraz przednerkowej niewydolno¶ci nerek przedstawiono w tabeli 1.
Rozpoznanie
Badanie mikroskopowe (w ciemnym polu widzenia lub mikroskopie dwufazowym) ¶wie¿ego, p³ynnego ka³u ujawnia ruchliwe przecinkowce cholery. W preparacie bezpo¶rednim nie stwierdza siê granulocytów wieloj±drzastych ani krwinek czerwonych. Test zahamowania ruchu przecinkowców wykonuje siê, stosuj±c swoiste surowice. Hodowla zak³adana jest na selektywnych pod³o¿ach. Za pomoc± aglutynacji szkie³kowej przy u¿yciu przeciwcia³ monoklonalnych lub swoistych surowic przeprowadza siê identyfikacjê drobnoustroju [1, 6, 9].
Leczenie
Pacjent z ciê¿kim przebiegiem cholery wymaga natychmiastowego nawodnienia do¿ylnego [1, 9]. Nale¿y zapewniæ co najmniej dwa wej¶cia (dostêpy) do ¿y³y. W ci±gu doby nierzadko przetacza siê ponad 24 litry p³ynów infuzyjnych (p³yn wieloelektrolitowy, solutio Ringerii, 0,9% NaCl, 5% glukoza). U chorych bez wymiotów doskona³ym leczeniem wspomagaj±cym jest doustne podawanie p³ynów. Wprowadzenie i rozpowszechnienie przez ¦wiatow± Organizacjê Zdrowia programu doustnego nawadniania w razie infekcji biegunkowych (ORT – oral rehydration
therapy) oraz opracowanie optymalnego sk³adu p³ynu nawadniaj±cego (ORS – oral rehydration solution) doprowadzi³o do znacznego zmniejszenia ¶miertelno¶ci z powodu cholery w wielu rejonach ¶wiata, zw³aszcza w krajach afrykañskich. Typowa formu³a ORS przedstawia siê nastêpuj±co: 1 litr wody; 20 g glukozy; 3,5 g chlorku sodu; 1,5 g chlorku potasu; 2,5 g dwuwêglanu sodu lub 2,9 g cytrynianu trójsodowego [3, 6, 11]. Warunkiem skutecznego nawodnienia doustnego jest podawanie p³ynów z dodatkiem glukozy, która u³atwia transport sodu ze ¶wiat³a jelita do enterocytów. Dostêpne s± gotowe preparaty w formie tabletek lub proszku do rozpuszczenia w wodzie (Saltoral, Gastrolit, Gastrolyte, CeraLyte). Dobowego bilansu p³ynów zazwyczaj dokonuje siê przez czêste wa¿enie chorego. Leczenie wspomagaj±ce polega na podaniu tetracyklin (2 g tetracykliny na dobê w czterech dawkach przez 3 dni lub 300 mg doksycykliny jednorazowo). Alternatywnie mo¿na zastosowaæ fluorochinolony, np. ciprofloksacynê [2, 6].
Zapobieganie
Cholera nale¿y do chorób kwarantannowych. Osoby podejrzane o zaka¿enie siê choler± lub powracaj±ce z rejonu epidemii winny byæ izolowane przez 5–6 dni. W tropiku dla opanowania epidemii wa¿ne jest, by nie dosz³o do ska¿enia wód gruntowych ka³em chorych i podejrzanych o cholerê. Zalecenia oraz zasady postêpowania zapobiegaj±ce cholerze i innym zaka¿eniom przewodu pokarmowego zawarte s± w tabeli 2.
Swoista immunizacja
Stosowane w przesz³o¶ci parenteralne szczepionki by³y ma³o skuteczne, a okres protekcji trwa³ tylko 3–6 miesiêcy [4, 8]. Od lipca 2009 roku dostêpna jest w naszym kraju doustna, inaktywowana szczepionka przeciwko cholerze o nazwie handlowej DUKORAL (Sanofi Pasteur). Jedna dawka preparatu zawiera ³±cznie 1 × 1011 bakterii nastêpuj±cych szczepów: Vibrio cholerae O1 Inaba, biotyp klasyczny inaktywowany temperatur±, Vibrio cholerae O1 Inaba, biotyp El Tor inaktywowany formalin±, Vibrio cholerae O1 Ogawa, biotyp klasyczny inaktywowany temperatur±, Vibrio cholerae O1 Ogawa, biotyp klasyczny inaktywowany formalin±. Ponadto w sk³ad szczepionki wchodzi rekombinowana podjednostka B endotoksyny cholery (rCTB) [12]. Rekombinant jest otrzymywany z genetycznie zmodyfikowanego szczepu Vibrio cholerae, który produkuje wy³±cznie immunogenn± podjednostkê B, nie syntezuj±c pe³nej toksyny [4, 5]. Dukoral sk³ada siê z zawiesiny i musuj±cego granulatu wodorowêglanu sodu
do sporz±dzenia zawiesiny doustnej. Wyniki przeprowadzonych badañ wykaza³y bezpieczeñstwo, dobr± tolerancjê oraz wysok±, rzêdu 85%, skuteczno¶æ szczepionki [13, 14, 15, 16, 17]. Podstawowa immunizacja dzieci od szóstego roku ¿ycia i doros³ych polega na podaniu dwóch dawek szczepionki w odstêpie przynajmniej tygodnia. Maksymalny czas miêdzy dawkami nie mo¿e przekraczaæ sze¶ciu tygodni. Cykl szczepienia podstawowego musi byæ zakoñczony siedem dni przed potencjaln± ekspozycj± na zaka¿enie V. cholerae. Aby zapewniæ ci±g³o¶æ uodpornienia, dawka przypominaj±ca powinna byæ zaaplikowana po dwóch latach. Je¶li od ostatniego szczepienia up³ynê³o wiêcej czasu, nale¿y ponownie przeprowadziæ szczepienia podstawowe. Doustna inaktywowana szczepionka przeciwko cholerze mo¿e byæ stosowana u dzieci po ukoñczeniu drugiego roku ¿ycia. Dzieci w wieku od dwóch do sze¶ciu lat powinny otrzymaæ trzy dawki szczepionki w odstêpach 1–6-tygodniowych. Czwart± dawkê przypominaj±c± nale¿y podaæ po sze¶ciu miesi±cach [12].
Je¶li u pacjenta wystêpuje ostry nie¿yt ¿o³±dkowo-jelitowy lub infekcja przebiegaj±c± z gor±czk±, immunizacjê nale¿y od³o¿yæ na pó¼niej. Przez jedn± godzinê przed i jedn± godzinê po podaniu szczepionki trzeba siê powstrzymaæ od jedzenia i picia, nie wolno te¿ przyjmowaæ innych doustnych szczepionek ani leków. Pokarm lub/i napoje zwiêkszaj± wydzielanie soku ¿o³±dkowego, co mo¿e os³abiaæ dzia³anie szczepionki. Najczê¶ciej zg³aszane reakcje niepo¿±dane, takie jak bóle brzucha, biegunka lub lu¼ne stolce, nudno¶ci i wymioty, wystêpowa³y z podobn± czêsto¶ci± w grupie otrzymuj±cej szczepionkê i w grupie otrzymuj±cej placebo. Doustn± inaktywowan± szczepionkê przeciwko cholerze (Dukoral) mog± otrzymywaæ kobiety w ci±¿y i karmi±ce piersi±. Odpowied¼ immunologiczna po podaniu szczepionki mo¿e byæ niedostateczna u osób z nabytymi lub wrodzonymi zaburzeniami odporno¶ci (m.in. zaka¿onych HIV) oraz z farmakologiczn± immunosupresj± [12].
Du¿ym zagro¿eniem dla podró¿uj±cych do krajów o klimacie ciep³ym i gor±cym, zw³aszcza cechuj±cych siê niskim standardem sanitarno-epidemiologicznym, s± enterotoksyczne szczepy Escherichia coli (ETEC – enterotoxigenic Escherichia coli). Wykazano, ¿e ciep³ochwiejna enterotoksyna Escherichia coli (LT – the heat-labile toxin) jest strukturalnie, funkcjonalnie oraz antygenowo podobna do enterotoksyny V. cholerae. Ponadto wykazano, ¿e swoiste przeciwcia³a indukowane szczepionk± krzy¿owo neutralizuj± obie enterotoksyny [12]. S± doniesienia ¶wiadcz±ce, ¿e doustna inaktywowana szczepionka przeciwko cholerze zapobiega jednocze¶nie infekcjom biegunkowym wywo³ywanym przez enterotoksyczne szczepy Escherichia coli [18, 19, 20, 21]. Ma to istotne znaczenie, gdy¿ szczepy ETEC s± g³ówn± przyczyn± biegunek podró¿nych (TD – traveler’s diarrhea) [11]. Dukoral jest zarejestrowany jako szczepionka przeciwko cholerze w Unii Europejskiej, a jako szczepionka przeciwko cholerze i enterotoksycznym szczepom
Escherichia coli – np. w Szwajcarii, Kanadzie, Argentynie, Brazylii, Kenii, RPA, Singapurze [12].
Doustne ¿ywe szczepionki przeciwko cholerze: Orachol (Swiss Serum and Vaccine Institute, Berne Switzerland) i Mutacol Berna (Berna Products, Canada) nie s± w Polsce zarejestrowane.n
Pi¶miennictwo:
1. Mintz E.: Cholera, [w:] CDC health information for international travel 2010, Mosby Elsevier 2009, 306–8.
2. Steffen R., DuPont H. L.: Manual of travel medicine and health, Hamilton, Canada, B.C. Decker Inc. 1999, 126–40.
3. Dziubek Z.: Choroby zaka¼ne i paso¿ytnicze, Warszawa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL 2003, 166–9.
4. Czerwiñski M.: Szczepionka przeciwko cholerze [w:] Wakcynologia, red. Magdzik W., Naruszewicz-Lesiuk D., Zieliñski A., wyd. II poszerzone i zaktualizowane, Bielsko-Bia³a, α-medica press 2007, 342–5.
5. Stypu³kowska-Misiurewicz H.: Choroby wywo³ane przez Vibrio cholerae i inne gatunki Vibrio, [w:] Choroby zaka¼ne i paso¿ytnicze, red. Cianciara J., Juszczyk J., Lublin, Wydawnictwo Czelej 2007, 686–93.
6. Shears P.: Cholera, [w:] Lecture notes on Tropical Medicine, red. Gill G. V., Beeching N. J., fifth edition, Blackwell Publishing Company 2004, 21, 163–6.
7. Menon M. P., Mintz E.: Cholera, [w:] CDC health information for international travel 2008, red. Arguin P., Kozarsky P., Reed Ch., Philadelphia, Mosby Elsevier 2007, 117–20.
8. World Health Organization: Wkly Epidemiol Rec. no. 31, 31 July 2009, 309–24.
9. Rose S. R.: International travel health guide, twelfth edition, Northampton, USA, Travel Medicine, Inc. 2001, 154–5.
10. Zuckerman J. N. i wsp.: The true burden and risk of cholera: implications for prevention and control, Lancet Infect Dis 2007, 7, 521–30.
11. Connor B. A.: Travelers’ Diarrhea, [w:] CDC health information for international travel 2008, red. Arguin P., Kozarsky P., Reed Ch., Philadelphia, Mosby Elsevier 2007, 322–32.
12. Ducoral. Whole cell/recombinant B subunit (WC/rBS) oral cholera vaccine, International product monograph, SBLVACCINES 2007 FEB.
13. Lucas M. i wsp.: Effectiveness of mass oral cholera vaccination in Beira, Mozambique, N Engl J Med 2005 Feb, 352, 757–67.
14. Begue R. i wsp.: Community-based assessment of safety and immunogenicity of the whole cell plus recombinant B subunit cholera vaccine in Peru, Vaccine 1995, 13, 691–4.
15. Sanchez J. L. i wsp.: Protective efficacy of oral whole-cell/recombinant-B-subunit cholera vaccine in Peruvian military recruits, Lancet 1994 Nov, 344, 1273–6.
16. Clemens J. D. i wsp.: Field trial of oral cholera vaccines in Bangladesh, Lancet 1986 Jul, 2, 124–7.
17. Taylor D. N. i wsp.: Safety, immunogenicity and lot stability of the whole cell/ recombinant B subunit (WC/rCTB) cholera vaccine in Peruvian adults and children, Am J Trop Med Hyg 1999, 61(6), 869–73.
18. Mills D. J.: Travelling well, 15th edition, Australia, published by Dr Deborah Mills, 2008, 153.
19. Clemens J. D. i wsp.: Cross-protection by B subunit whole cell cholera vaccine against diarrhea associated with heatlabile toxin-producing enterotoxigenic Escherichia coli results of a large-scale field trial, J Infect Dis 1988, 158, 372–7.
20. Peltola H. i wsp.: Prevention of travelers’ diarrhea by oral B-subunit/whole-cell cholera vaccine, Lancet 1991, 338, 1285–9.
21. Scerpella E. G. i wsp.: Safety, immunogenicity, and protective efficacy of the whole-cell/recombinant B subunit (WC/rBS) oral cholera vaccine against travelers’ diarrhea, J Travel Med 1995, 2, 22–7.
|