Lactic acid bacteria in food
dr in¿. Ilona Motyl
Streszczenie
Probiotyki stanowi± element ¿ywno¶ci funkcjonalnej. W pracy omówiono definicjê probiotyku i warunki, które dany szczep powinien spe³niaæ, aby móg³ byæ zaliczany do mikroorganizmów probiotycznych. Przedstawiono niektóre produkty zawieraj±ce bakterie probiotyczne. Omówiono korzy¶ci wynikaj±ce ze stosowania bakterii probiotycznych w ¿ywno¶ci.
Summary
Probiotics belong to functional food. In this article the definition of probiotics was presented together with the conditions the strain must fulfill in order to be considered as probiotic microorganisms. Food containing probiotic bacteria was reviewed in this paper. Benefits for human organism by usage of probiotic bacteria in food is discussed.
S³owa kluczowe/Key words
probiotyk, Lactobacillus, Bifidobacterium, ¿ywno¶æ probiotyczna, ¿ywno¶æ fermentowana
probiotic, Lactobacillus, Bifidobacterium, probiotic food, fermented food
Ca³y artyku³ mo¿esz odnale¼æ w czasopi¶mie. Zapraszamy do prenumeraty.
|