zakazenia.org.pl

  

 
1/2009 

 

 

 

 

 
 

 

 
 
 
Czy czyta³ Pan/Pani najnowszy numer Zaka¿eñ?
Poka¿ wyniki
 

 

 
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
 

 

 
 
 
 
1/2009


Bakterie probiotyczne w ¿ywno¶ci



Lactic acid bacteria in food

dr in¿. Ilona Motyl

Streszczenie

Probiotyki stanowi± element ¿ywno¶ci funkcjonalnej. W pracy omówiono definicjê probiotyku i warunki, które dany szczep powinien spe³niaæ, aby móg³ byæ zaliczany do mikroorganizmów probiotycznych. Przedstawiono niektóre produkty zawieraj±ce bakterie probiotyczne. Omówiono korzy¶ci wynikaj±ce ze stosowania bakterii probiotycznych w ¿ywno¶ci.

Summary

Probiotics belong to functional food. In this article the definition of probiotics was presented together with the conditions the strain must fulfill in order to be considered as probiotic microorganisms. Food containing probiotic bacteria was reviewed in this paper. Benefits for human organism by usage of probiotic bacteria in food is discussed.

S³owa kluczowe/Key words

probiotyk, Lactobacillus, Bifidobacterium, ¿ywno¶æ probiotyczna, ¿ywno¶æ fermentowana

probiotic, Lactobacillus, Bifidobacterium, probiotic food, fermented food



Ca³y artyku³ mo¿esz odnale¼æ w czasopi¶mie. Zapraszamy do prenumeraty.


 
 
 

 

 

 

Sitemap