The use of „good” bacteria in the prevention of hospital infections – the potential, opportunities and threats
Streszczenie
Coraz wiêcej jest doniesieñ na temat stosowania alternatywnych metod walki z zaka¿eniami szpitalnymi, polegaj±cych na redukcji liczby mikroorganizmów na powierzchniach szpitalnych do poziomu bezpiecznego dla pacjentów i personelu. Jedn± z takich metod jest wykorzystanie od dawna obserwowanego zjawiska konkurowania mikroorganizmów o pokarm i najlepsze warunki do ¿ycia. Wed³ug definicji FAO/WHO probiotyki to "¿ywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilo¶ci wywieraj± korzystny wp³yw na zdrowie gospodarza”. W przypadku wy¿ej wymienionych nowych metod redukcji chorobotwórczych mikroorganizmów na powierzchniach nie¿ywionych maj± w³a¶nie zastosowanie te same drobnoustroje które popularnie nazywane s± probiotykami, lecz w zupe³nie nowej funkcji. Skutek jednak jest ten sam – czyli korzystny wp³yw na zdrowie cz³owieka. Odpowiednie dobranie tych szczepów bakterii lub grzybów mo¿e dodatkowo tak¿e u³atwiæ skuteczne mycie zabrudzeñ trudnych do usuniêcia ze wzglêdu na sk³ad chemiczny lub specyfikê powierzchni (ma³e, trudno dostêpne).
Summary
There are more and more reports on the use of alternative methods of dealing with nosocomial infections by reducing quantity of microorganisms on hospital surfaces to a level that is safe for patients and staff. One of them is to use a phenomenon, observed for a long time, competition of microorganisms for nutrients and best conditions for life. By definition, the FAO/WHO probiotics is „live microorganisms, which are given according to the adequate number have a beneficial effect on the health of the host". In the case of the aforementioned new methods for the reduction of pathogenic microorganisms on inanimate surfaces are about to apply the same microorganisms which are popularly called probiotics, but a completely new function. The result, however, is the same – a beneficial effect on human health. Careful selection of strains of bacteria or fungi can additionally also bring benefits, such as more efficient cleaning stains which are difficult to remove due to the chemical composition or the specificity of the surface (small, hard to reach).
S³owa kluczowe/Key words
probiotyki ➧ zaka¿enia szpitalne
probiotics ➧ hospital infections
|