zakazenia.org.pl

  

 
3/2016 

 

 

 

 

 
 

 

 
 
Czy czyta³ Pan/Pani najnowszy numer Zaka¿eñ?
Poka¿ wyniki
 

 

suplement jabÅ‚kowski  

 

 
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
 

 

 
 
 
 
1/2016


El¿bieta Koz³owska, Maria T. Szewczyk, Katarzyna Cierzniakowska, Aleksandra Popow - ¯ywienie chorych z ran± przewlek³±



Nutrition of patients with chroniæ wound



Streszczenie



Na proces gojenia ran sk³ada siê wiele mechanizmów dzia³aj±cych na poziomie komórkowym i humoralnym. Niedo¿ywienie pacjenta jest wtórnym czynnikiem zaburzaj±cym ten proces i mog±cym prowadziæ do powstawania trudno goj±cych siê ran oraz zaka¿eñ. Stan od¿ywienia jest oceniany na podstawie wywiadu oraz badañ antropometrycznych, immunologicznych i biochemicznych. Leczenie ¿ywieniowe powinno byæ dostosowane do stanu klinicznego chorego i stanowiæ integraln± czê¶æ leczenia. Wiele makro – i mikrosk³adników od¿ywczych ma do odegrania wa¿n± rolê w procesie gojenia ran, dzia³aj±c samodzielnie lub w po³±czeniu z innymi. Dlatego w procesie gojenia niezwykle istotn± rolê odgrywa prawid³owo zbilansowana dieta, czêsto po³±czona z suplementacj±.



Summary

Wound healing proces consists of numerous mechanisms operating on cell and humoral levels. Patient’s undernourishment is a derivate factor which disturbs this proces and which can lead to the creation of hardly mendable wounds and infections. Assessment of nutrition state is made based on the interview and antropometric, immunologic and biochemical tests.Nutrition treatment should be adapted to clinical state of the patient and should be integral part of a treatment. Many macro and micronurients play very important rolevin the proces of wound healing, acting independently or cooperating with others. This is why in the proces of wound healing very important role plays appropriate diet often connected with supplementation.



S³owa kluczowe/Key words

rana przewlek³a ➧ stan od¿ywienia ➧ leczenie ¿ywieniowe



chronic wound ➧ nutrition state ➧ nutrition treatment



Ran± przewlek³± nazywamy uszkodzenie skóry utrzymuj±ce siê d³u¿ej ni¿ sze¶æ tygodni, spowodowane przez okre¶lony stan chorobowy b±d¼ uszkodzenie odnawiaj±ce siê okresowo. Uszkodzenia te s± problemem klinicznym i ekonomicznym, a dotycz± wielu milionów osób [1].



Do najczêstszych ran przewlek³ych nale¿±:



► owrzodzenia stopy w przebiegu cukrzycy;



► odle¿yny;

► owrzodzenia goleni ¿ylne b±d¼ têtnicze [2].



Czynniki wp³ywaj±ce na proces gojenia rany:

► stan od¿ywienia;

► zaka¿enie;

► nawodnienie;

► dop³yw tlenu do tkanek;

► stan higieny;

► stosowane leki [3].

Stan od¿ywienia

Stan od¿ywienia pacjenta ma ogromny wp³yw zarówno na powstawanie ran, jak i na spowolnienie procesów ich gojenia. Powodem wystêpowania zaburzeñ w procesie gojenia ran mog± byæ zarówno oty³o¶æ, nadwaga, jak i niedo¿ywienie. Oceny stanu od¿ywienia dokonuje siê na podstawie wywiadu oraz badañ antropometrycznych, immunologicznych i biochemicznych [4]. Badania biochemiczne polegaj± na oznaczeniu niektórych sk³adników od¿ywczych w p³ynach ustrojowych. Parametrami poddawanymi standardowej ocenie s± stê¿enia bia³ka ca³kowitego i albuminy w surowicy krwi [5]. Do podstawowych badañ antropometrycznych wykonywanych w celu wykrycia niedo¿ywienia zwi±zanego z chorob± nale¿y zaliczyæ: pomiar masy cia³a, pomiar wzrostu oraz wyliczenie wspó³czynnika masy cia³a [6]. W Polsce zgodnie z Rozporz±dzeniem Ministra Zdrowia z 15.09.2011 roku przesiewowej oceny stanu od¿ywienia u pacjentów doros³ych dokonuje siê za pomoc± skali Nutritional Risk Scrining 2002 (NRS 2002) lub Subjective Global Assessment (SGA). Leczenie ¿ywieniowe wprowadza siê po stwierdzeniu niedoborów. Sk³adniki od¿ywcze najczê¶ciej s± podawane doustnie lub dojelitowo [7, 8].



Rola sk³adników od¿ywczych

Gojenie siê rany to proces polegaj±cy na wymianie chorej tkanki na zdrow±, przebiegaj±cy z nasilonym metabolizmem organizmu, co wymaga zwiêkszonego zu¿ycia energii i poszczególnych sk³adników od¿ywczych, szczególnie bia³ka i kalorii. Istnieje szereg substancji od¿ywczych, które odgrywaj± wa¿n± rolê w gojeniu siê ran.

Aminokwasy

Bia³ka s± uwa¿ane za najwa¿niejszy sk³adnik organizmu. S³u¿± do budowy i regeneracji komórek, reguluj± procesy przemiany materii, gospodarkê p³ynow± ustroju, s± równie¿ sk³adnikiem przeciwcia³ niezbêdnych do prawid³owego funkcjonowania uk³adu odporno¶ciowego. Bia³ka pe³ni± tak¿e funkcjê transportera niektórych substancji, np.: t³uszczów, sk³adników mineralnych, witamin, równie¿ tlenu oraz leków [9]. S± te¿ sk³adnikami niezbêdnymi do produkcji kolagenu bior±cego udzia³ w procesie gojenia ran [10]. U m³odego, zdrowego, doros³ego cz³owieka dzienne zapotrzebowanie na bia³ko wynosi 0,75–1 g/kg m.c./dobê. W czasie choroby, w okresie rekonwalescencji oraz u osób starszych ilo¶æ spo¿ywanego bia³ka powinna byæ odpowiednio zwiêkszona do 1–1,5 g/kg m.c./dobê, a u osób z ranami przewlek³ymi – do 1,5–2,5 g/kg m.c./dobê. Przy okre¶laniu zapotrzebowania na bia³ko u chorego z ran± przewlek³± nale¿y wzi±æ te¿ pod uwagê dodatkowe czynniki, to jest:

► wspó³istnienie niedo¿ywienia bia³kowo-energetycznego;



► niewydolno¶æ nerek;

► inne choroby przewlek³e [11].

¬ród³em bia³ka s± takie produkty, jak nabia³, miêso, ryby i jaja. Aby zwiêkszyæ spo¿ycie bia³ka, niektórzy pacjenci mog± wymagaæ suplementacji. Najbardziej popularnym sposobem suplementacji jest stosowanie doustnych od¿ywczych preparatów fabrycznych [9].

Du¿± rolê w procesie gojenia ran odgrywa glutamina i arginina. U chorych z ranami przewlek³ymi stê¿enie tych aminokwasów ulega obni¿eniu. Arginina stanowi ¼ród³o tlenku azotu powoduj±cego rozszerzenie naczyñ oraz lepsze ukrwienie tkanek. Z pokarmem jest dostarczana jako sk³adnik bia³ek zwierzêcych i ro¶linnych. Aby zapewniæ odpowiedni± ilo¶æ argininy w diecie, nale¿y stosowaæ specjalistyczny preparat od¿ywczy. Suplementacja argininy wp³ywa na zwiêkszenie metabolizmu bia³ek, przyczyniaj±c siê do syntezy kolagenu i zmniejszenia utraty miê¶ni [12, 13, 14].

Glutamina stanowi substrat dla uk³adu odporno¶ciowego oraz ¼ród³o energii dla komórek bior±cych bezpo¶redni udzia³ w gojeniu siê ran [13].

Wêglowodany

Wêglowodany i t³uszcze s± g³ównymi ¼ród³ami energii dla organizmu ludzkiego. Zapotrzebowanie na energiê zale¿y od p³ci, wieku, aktywno¶ci i stanu klinicznego chorych. U chorego z ran± przewlek³± zapotrzebowanie na energiê wzrasta i wynosi oko³o 30–35 kcal/kg masy cia³a na dobê [5]. Organizm cz³owieka potrafi zmagazynowaæ niewielk± ilo¶æ wêglowodanów, tj. 350–450 gramów. Zapas ten wystarcza jedynie na 12 godzin. Je¶li ilo¶æ wêglowodanów w po¿ywieniu jest zbyt ma³a, dochodzi do powstania cia³ ketonowych, które zakwaszaj± organizm w wyniku niedostatecznego spalania kwasów t³uszczowych. Wêglowodany s± magazynowane w w±trobie, w miê¶niach i w nerkach w postaci glikogenu oraz niewielkie ilo¶ci w surowicy krwi w postaci glukozy [13, 15]. Dziel± siê na cukry proste i z³o¿one. W diecie codziennej 55–60% energii powinno pochodziæ z wêglowodanów z³o¿onych. G³ównym ¼ród³em takich wêglowodanów s± m.in.: suche nasiona str±czkowe, zbo¿a pe³noziarniste, pieczywo razowe, ziemniaki, warzywa korzeniowe, kukurydza i otrêby [12, 13].

T³uszcze

Emulsje t³uszczowe to niezwykle wa¿ny element prawid³owego od¿ywiania. Z 1 grama t³uszczu powstaje 27,7 kJ energii. Dostarczaj± one organizmowi ludzkiemu du¿o wiêcej energii ni¿ bia³ka i sacharydy. T³uszcze pe³ni± rolê materia³u zapasowego, stanowi± ochronê narz±dów wewnêtrznych, a tak¿e element budulcowy organizmu. G³ówne sk³adniki t³uszczów, czyli kwasy t³uszczowe, dzielimy na: nasycone, jednonienasycone oraz wielonienasycone. Nasycone kwasy t³uszczowe wystêpuj±ce w produktach pochodzenia zwierzêcego mog± byæ przyczyn± wzrostu stê¿enia cholesterolu w surowicy. Jednonienasycone kwasy t³uszczowe wykazuj± siê dzia³aniem przeciwzapalnym, bior± udzia³ w syntezie nowych komórek, a ich niedobór mo¿e opó¼niaæ procesy gojenia. Do wielonienasyconych kwasów t³uszczowych zalicza siê niezbêdne nienasycone kwasy t³uszczowe (NNKT), które musz± byæ dostarczone z po¿ywieniem, gdy¿ organizm nie jest w stanie ich sam wyprodukowaæ [15]. Wielonienasycone kwasy t³uszczowe omega-3 i omega-6 nale¿± do niezbêdnych nienasyconych kwasów t³uszczowych. NNKT s± skutecznym ¶rodkiem immunomoduluj±cym oraz przeciwzapalnym [13]. Do bogatych ¼róde³ kwasów omega-3 w diecie s± zaliczane: olej lniany oraz z orzecha w³oskiego, t³uste ryby morskie, takie jak sardynki, makrele, ³oso¶, a tak¿e siemiê lniane, orzechy w³oskie, soja i tofu. Emulsje t³uszczowe s± te¿ g³ównym ¼ród³em witamin rozpuszczalnych w t³uszczach, np. A, D, E i K. ¬ród³em t³uszczów s±: miêso, pe³not³uste mleko, sery, mas³o, ¶mietana, jogurt, lody oraz oleje [16, 17].

Witaminy

Witaminy s± substancjami dostarczanymi z po¿ywieniem, s³u¿±cymi do podtrzymania w³a¶ciwego metabolizmu bia³ek, t³uszczu i wêglowodanów oraz prawid³owej czynno¶ci komórek. Maj± one wp³yw na budowê ko¶ci, wzrost oraz odporno¶æ na zaka¿enia. Witaminy dziel± siê na dwie grupy: rozpuszczalne w wodzie oraz rozpuszczalne w t³uszczach. Do witamin rozpuszczalnych w wodzie nale¿± witamina C oraz witaminy z grupy B, natomiast do rozpuszczalnych w t³uszczach – witaminy: A, D, E i K [5, 18, 19].

Witamina A zwiêksza odpowied¼ zapaln± w ranie i stymuluje syntezê kolagenu. Niski jej poziom mo¿e opó¼niæ gojenie siê rany oraz zwiêkszyæ podatno¶æ na infekcje. Wystêpuje w t³uszczu rybim – tranie, w±trobie, serach, ¿ó³tkach jaj oraz margarynach wzbogaconych w tê witaminê. W utrzymaniu stabilno¶ci i wytrzyma³o¶ci rany wa¿n± rolê odgrywa witamina C. S³u¿y ona jako kofaktor enzymów odpowiedzialnych za stabilizacjê i krzy¿owanie w³ókien kolagenu, przyczynia siê te¿ do hamowania powstawania krwiaków, krwotoków. Witamina C posiada tak¿e du¿e w³a¶ciwo¶ci antyoksydacyjne, wspomaga uk³ad odporno¶ciowy i zwiêksza wch³anianie ¿elaza. Powszechnie wystêpuje w ¶wie¿ych warzywach i owocach, a najwiêksze jej ilo¶ci mo¿emy znale¼æ w ananasach, aronii, cytrusach, czarnym bzie, dzikiej ró¿y, jagodach, kiwi, malinach, melonie, porzeczkach, truskawkach, papryce, kapu¶cie i ogórkach kiszonych, brukselce, kalafiorze, cebuli, pomidorach, szpinaku oraz w zielonym groszku. Owoc powinien byæ dodawany do ka¿dego posi³ku, powinien to byæ owoc dojrza³y. Warzywa najlepiej podgotowaæ, poddusiæ lub spo¿ywaæ surowe. Witamina E dziêki w³a¶ciwo¶ciom antyoksydacyjnym zapobiega uszkodzeniom b³ony komórkowej komórek, wywo³ywanym przez wolne rodniki. Wykazuje te¿ dzia³anie przeciwmia¿d¿ycowe, zapobiega tworzeniu siê skrzepów w naczyniach oraz utlenianiu witaminy A. ¬ród³em witaminy E s± oleje t³oczone na zimno, orzechy, pe³ne ziarna zbó¿ oraz warzywa li¶ciaste [16, 20].



Mikroelementy

U osoby z goj±c± siê ran± zwiêksza siê utrata sk³adników mineralnych, dlatego trzeba zadbaæ o dostarczanie w diecie dostatecznej ilo¶ci mikroelementów, zw³aszcza cynku i selenu. Cynk bierze udzia³ w przemianie bia³ek i wêglowodanów, jest mikroelementem niezbêdnym do syntezy kolagenu, podzia³u komórek oraz regeneracji tkanek. Natomiast selen odgrywa wa¿n± rolê w neutralizacji wolnych rodników tlenowych. Dobrym ¼ród³em cynku jest czerwone miêso, produkty mleczne, owoce morza, produkty zbo¿owe z pe³nego przemia³u, podroby, ¿ó³tka jaj, nasiona s³onecznika, dyni i kie³ki pszenicy [22, 23]. Je¶li u chorego stê¿enie cynku jest niskie, zaleca siê suplementacjê ¿ywienia [24].

Minera³y – ¿elazo

Funkcj± ¿elaza jest dostarczanie tlenu do rany, wiêc niedobór tego minera³u mo¿e upo¶ledzaæ gojenie. Jednak zwiêkszone stê¿enie ¿elaza równie¿ mo¿e negatywnie wp³ywaæ na proces gojenia. Nadmierna akumulacja ¿elaza w ranach trudno goj±cych siê powoduje br±zowe zabarwienie skóry, wynikaj±ce z miejscowego nagromadzenia ¿elaza zwi±zanego z hemosyderyn± [25, 26]. Bogatym ¼ród³em ¿elaza s±: miêso i przetwory miêsne z krwi±, ryby, drób, ¿ó³tka jaj, m±ka z pe³nego przemia³u, otrêby pszenne i ry¿owe, zarodki pszenne, szpinak, pietruszka zielona i korzeñ, szczypior, szczaw, boæwina i buraki czerwone, brukselka [16].

Inne wa¿ne czynniki

Niezwykle wa¿nym czynnikiem w procesie gojenia ran jest nawodnienie organizmu. Odwodniona skóra jest mniej elastyczna i bardziej podatna na uszkodzenia. Odwodnienie pogarsza równie¿ efektywno¶æ kr±¿enia krwi, co powoduje zmniejszenie siê dop³ywu tlenu i sk³adników od¿ywczych do rany. Jedn± z g³ównych przyczyn odwodnienia jest przyjmowanie doustnie niedostatecznej ilo¶ci p³ynów. Woda wraz z elektrolitami stanowi podstawê budowy organizmu cz³owieka, tworzy ¶rodowisko konieczne do prawid³owego funkcjonowania wiêkszo¶ci komórek oraz umo¿liwia przemieszczanie siê metabolitów i gazów. Wymagane spo¿ycie wody w ci±gu godziny wynosi ok. 5 ml/kg na pierwsze 10 kg masy cia³a, 2,5 ml/kg na kolejne 10 kg, nastêpnie 0,75–1 ml/kg na ka¿dy dodatkowy kilogram masy cia³a [27].

Podsumowanie

Leczenie ¿ywieniowe powinno byæ nieod³±cznym elementem ca³o¶ciowej opieki nad chorym z przewlek³±. W sytuacji gdy leczenie ¿ywieniowe za pomoc± podstawowej diety jest niewystarczaj±ce, konieczne jest w³±czenie doustnych jej suplementów. Suplementy diety podawane miêdzy posi³kami w porcjach ok.600 ml, zawieraj±ce oprócz podstawowych makro- i mikroelementów tak¿e: cynk, argininê, witaminê C i antyoksydanty, pozwalaj± na skuteczne pokrycie zapotrzebowania na sk³adniki od¿ywcze. Leczenie ¿ywieniowe po³±czone z doustn± suplementacj± wp³ywa korzystnie na funkcjonowanie uk³adu odporno¶ciowego i stymulowanie procesów gojenia siê rany [28].



Pi¶miennictwo:

1. Woda £. i wsp.: Proces leczenia ran przewlek³ych, [w:] Leczenie ran przewlek³ych, Szewczyk M. T., Jawieñ A. (red.), PZWL 2012, 1–11.

2. Rybak Z.: Aktualna strategia leczenia ran przewlek³ych, Medycyna Praktyczna Chir. 2010, 4 (92), 59–65.

3. Fibak J. (red.): Chirurgia. Podrêcznik dla studentów, PZWL 2002.

4. Szczygie³ B.: Pog³êbiona ocena stanu od¿ywienia. Badania antropometryczne, [w:] Niedo¿ywienie zwi±zane z chorob±, (red.) Szczygie³ B., PZWL 2011, 39–48.



5. Hyla-Klekot L., Kokot F., Kokot S.: Badania laboratoryjne – Zakres norm i interpretacja, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2011.



6. Fizia K., Gêtek M., Czech N. i wsp.: Metody oceny stanu od¿ywienia u chorych na nowotwory, Pielêgniarstwo Polskie 2013, 2 (48), 105–10.



7. Ord H.: Nutritional support for patients with infected wounds, British Journal Nursing 2007, 16 (21), 1346–8.



8. K³êk S.: Rola leczenia ¿ywieniowego w procesie gojenia ran, Leczenie Ran 2013, 10 (4), 95–125.

9. Hryniewiecki L.: Rola i przemiany bia³ek w organizmie, [w:] ¯ywienie cz³owieka, podstawy nauki o ¿ywieniu, (red.) Gawêdzki J., Hryniewiecki L., t. 1, PWN Warszawa 2006, 178–80.



10. Harris C. L., Fraser C.: Malnutrition in the institutionalized elderly: the effects on wound healing, Ostomy Wound Manage 2004, 50 (10), 54–63.

11. Breslow R. A., Hallfrisch J., Guy D. G., Crawley B., Goldberg A. P.: The importance of dietary protein in healing pressure ulcers, J Am Geriatr Soc 1993, 41 (4), 357–62.

12. Colins N.: How dietary protein intake promotes wound healing, Wound Care Advisor 2013, 2 (6), 16–19.

13. Desneves K. J., Todorovic B. E., Cassar A. & Crowe T. C.: Treatment with supplementary arginine, vitamin C and zinc in patients with pressure ulcers: a randomised controlled trial, Clin Nutr 2005, 24, 979–87.

14. Debats I. B., Wolfs T. G., Gotoh T., Cleutjens J. P., Peutz-Kootstra C. J., van der Hulst R. R.: Role of arginine in superficial wound healing in man, Nitric Oxide 2009, 21 (3-4), 175–83.

15. Kózka M.: ¯ywienie w profilaktyce i leczeniu ran, [w:] Leczenie ran przewlek³ych, Szewczyk M. T., Jawieñ A. (red.), PZWL 2012, 23–8.

16. Turek J. J.: Fat and wound healing, [w:] Molnar J. A., Nutrition and wound healing, Boca Raton, FL, CRC Press 2007, 27–47.

17. Jarosz M.: Normy ¿ywienia cz³owieka, PZWL, Warszawa 2008,142.

18. Genton L., van Gemert V. G., Soeters P. B.: Doro¶li. G³ówne sk³adniki od¿ywcze, [w:] Podstawy ¿ywienia klinicznego, (red.) Sobotka L., PZWL, Warszawa 2007, 38–43.

19. Fiedurek J.: Rola ¿ywno¶ci i ¿ywienia w profilaktyce i terapii chorób cz³owieka, Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Sk³odowskiej, Lublin 2007, 46.

20. Hurd T. A.: Nutrition and wound-care menagement/prevention, Wound Care Canada 2004, 2 (2), 20–3.

21. Allwood M. C., Martin H. J.: The photodegradation of vitamins A and E in parenteral nutrition mixtures during infusion, Clinical Nutrition 2000,19 (5), 339–42.

22. Chevallier L.: 51 zaleceñ dietetycznych w wybranych stanach chorobowych, Wydawnictwo Elsevier Urban & Partner, Wroc³aw 2011, 189–92.

23. Wintergrest E. S., Maggini S., Horning D. H.: Udzia³ wybranych witamin i mikroelementów do funkcji uk³adu immunologicznego, Annals of Nutrition and Metabolism 2007, 51, 301–23.

24. Gray D., Cooper P.: Nutrition and wound healing: what is the link? Journal of Wound Care 2001,10 (3), 86–9.

25. Caggiati A., Rosi C., Casini A. i wsp.: Skin iron deposition characterises lipodermatosclerosis and leg ulcer, Eur J Vasc Endovasc Surg 2010, 40 (6), 777–82.

26. Rojczyk-Go³êbiewska E., Kucharzewski M., Wilemska-Kucharzewska K. i wsp.: Role of iron in wound healing, Leczenie Ran 2013, 10 (2), 41–5.

27. Bozzetti F.: Perioperative nutritional management, Proceedings of the Nutrition Society 2011, 70, 305–10.

28. K³êk S.: Komentarz. W: Przemys³owa dieta doustna o zwiêkszonej zawarto¶ci argininy, cynku i antyoksydantów w leczeniu odle¿yn u doros³ych – Oligo Element Sore Trial. Medycyna Praktyczna, 2015, 4, 125–6.



 
 
 

 

 

 
Sitemap