Izabela Nawrot
Adam Matkowski
Zastosowanie owoców i preparatów ¿urawiny w leczeniu zaka¿eñ uk³adu moczowo-p³ciowego
Cranberry as a natural remedy in urinary tract infections
Streszczenie
¯urawina jest popularnym owocem jagodowym, spo¿ywanym tradycyjnie w Europie jako dodatek do potraw miêsnych. W Ameryce Pó³nocnej spo¿ywana jest tak¿e w postaci lubianego soku otrzymywanego z uprawianego na du¿± skalê gatunku ¿urawiny wielkoowocowej. Równocze¶nie jednak wykazuje dzia³anie lecznicze dziêki w³a¶ciwo¶ciom przeciwbakteryjnym. Jednym z wa¿niejszych zastosowañ zarówno surowego soku z ¿urawiny, jak i preparatów opartych na ekstraktach wzbogaconych w substancje czynne, jest profilaktyka oraz wspomaganie leczenia bakteryjnych zaka¿eñ dróg moczowych. Na ten temat istnieje obszerna literatura naukowa, w³±cznie z badaniami klinicznymi, które potwierdzaj± znacz±c± skuteczno¶æ jagód ¿urawiny w zmniejszaniu dolegliwo¶ci wynikaj±cych z zapalenia uk³adu moczowo-p³ciowego. Mechanizm dzia³ania substancji czynnych ¿urawiny jest wielokierunkowy, a du¿± rolê odgrywa zapobieganie przyleganiu komórek bakterii do nab³onka dróg moczowych. Za ten efekt odpowiadaj± g³ównie zawarte w owocach ¿urawiny w du¿ych ilo¶ciach oligomeryczne proantocyjanidyny. Inne sk³adniki czynne to np. kwasy fenolowe o w³a¶ciwo¶ciach bakteriostatycznych – benzoesowy i protokatechowy oraz przeciwzapalne irydoidy. Jest to wiêc jeden z najbardziej godnych polecania naturalnych surowców leczniczych o udokumentowanej skuteczno¶ci i stosunkowo du¿ym bezpieczeñstwie stosowania.
Summary
Cranberries are traditional and popular healthy food ingredient used to accompany heavy meat dishes in Europe. In North America, cranberry juice is among favorite drinks, obtained from widely cultivated varieties of American cranberry. At the same time, cranberry has well documented medicinal value due to its antibacterial properties. It is especially recommended in form of crude juices or pharmaceutical preparation based on enriched extracts for prevention and complementary therapy of urinary tract infections. An extensive literature exists, including well-designed clinical studies, that confirms significant efficacy of cranberries in alleviating the complaints resulting from urinary tract inflammation. The mechanisms of activity are versatile, but one of the most pronounced way of action is preventing the bacteria from adhering to the epithelium. This effect is exerted by oligomeric proanthocyanidins, that are very abundant in the berries. Other bioactive compounds in cranberry, that contribute to its pharmacological properties include: the bacteriostatic benzoic and protocatechuic acids and antiinflammatory iridoids. Consequently, cranberries can be recommended as one of the most useful natural remedies, having well documented therapeutic and preventive properties. Moreover, using this plant medicine is relatively safe, given its long history as a traditionally consumed foodstuff.
S³owa kluczowe/Key words
¿urawina ➧ fitoterapia ➧ proantocyjanidyny ➧ zaka¿enia uk³adu moczowego
cranberry ➧ phytotherapy ➧ procyanidins ➧ urinary tract infection
Tradycyjnie zaka¿enia uk³adu moczowo-p³ciowego (ZUM) s± klasyfikowane na podstawie objawów klinicznych, wyników badañ laboratoryjnych oraz wyników mikrobiologicznych. Zaka¿enie dróg moczowych mo¿na podzieliæ na zaka¿enie górnych dróg moczowych, obejmuj±ce nerki, oraz dolnych dróg moczowych, obejmuj±ce pêcherz moczowy, cewkê moczow± lub gruczo³ krokowy [1]. Czêsto jednak zaka¿enie przenosi siê z jednego miejsca do drugiego. Na zaka¿enia uk³adu moczowego (ZUM) znacznie czê¶ciej zapadaj± kobiety ani¿eli mê¿czy¼ni. Powodem tego s± przede wszystkim ró¿nice anatomiczne. Jak wykaza³y badania najczêstsz± drog± wnikania drobnoustrojów, zw³aszcza pochodzenia jelitowego (np. E. coli i innych Enterobacteriaceae) do dróg moczowych jest cewka moczowa. Kobiety maj± krótsz± cewkê moczow±, dlatego bakterie ³atwiej dostaj± siê do pêcherza moczowego. Jednocze¶nie cewka moczowa kobiety jest bli¿ej odbytnicy, co u³atwia przeniesienie stamt±d bakterii chorobotwórczych. Pa³eczki E. coli
za pomoc± wytwarzanych adhezyn maj± zdolno¶æ przy³±czania siê do receptorów wystêpuj±cych na powierzchni tkanki wy¶cielaj±cej drogi moczowe gospodarza, co u³atwia im kolonizacje uk³adu moczowego. Zaka¿enia krwiopochodne natomiast wystêpuj± bardzo rzadko i s± wy³±cznie wtórne do zaka¿enia innego uk³adu. Najczêstszymi patogenami w tym przypadku s± Staphylococcus
aureus, Candida spp., Salmonella spp.,
Mycobacterium tuberculosis, Pseudomonas spp.
i Proteus spp. [2].
W praktyce lekarskiej, w celu prawid³owej klasyfikacji ZUM stosuje siê kryteria diagnostyczne ZUM (tab. 1).
Pojedyncze epizody ostrego, niepowik³anego ZUM s± bardzo powszechne u doros³ych kobiet. Ponadto szacujê siê, i¿ oko³o jedna trzecia z tych kobiet do¶wiadczy nawrotu zaka¿enia. W zale¿no¶ci od przypadku zaleca siê ró¿ne opcje terapeutyczne w celu prewencji przed kolejnymi zaka¿eniami uk³adu moczowego. Zanim jednak zastosuje siê jakikolwiek schemat profilaktyki, niezbêdna jest likwidacja istniej±cego zaka¿enia potwierdzona przez ujemny wynik z posiewu moczu wykonany 1–2 tygodnie po leczeniu. Podstaw± zapobiegania nawrotom ZUM jest stosowanie raz na dobê lub po stosunku niskich dawek antybiotyku. W zwi±zku jednak z alarmuj±cym rozwojem oporno¶ci bakterii na antybiotyki [3] poszukuje siê alternatywnych terapii. Zauwa¿ono bowiem wyra¼ny zwi±zek miêdzy stosowaniem antybiotyków i rozwojem oporno¶ci zarówno na poziomie indywidualnych przypadków, jak i na poziomie populacji. W krajach Unii Europejskiej, w których notuje siê du¿e zu¿ycie antybiotyków, istnieje znacznie wy¿szy stopieñ oporno¶ci bakterii [3]. W zale¿no¶ci od przypadku w „Guidelines on Urological Infections” istniej± równie¿ zalecenia stosowania leków wzmacniaj±cych system immunologiczny, probiotyków, a tak¿e wyci±gów z ¿urawiny [2]. ¯urawina przez wiele dekad by³a poddawana badaniom pod k±tem jej mo¿liwo¶ci leczniczych w wielu ró¿nych dolegliwo¶ciach. Jej potencja³ terapeutyczny obejmuje m.in. dzia³anie przeciwnowotworowe (poprzez silne dzia³anie antyoksydacyjne flawonoidów zawartych w ¿urawinie) [4], dzia³anie przeciwpróchnicze (Yamanaka et al. 2007; Koo et al. 2010), przeciw dolegliwo¶ciom ¿o³±dkowo-jelitowym powi±zanym z zaka¿eniem Helicobacter pylori [8, 9], ochronne na serce [4, 10] oraz dzia³anie przeciwwirusowe (reovirus, rotavirus i wirus grypy) [11, 12]. Jednak¿e najobszerniejsze badania nad ¿urawin± dotycz± jej zastosowania w zapobieganiu i leczeniu ZUM.
¯urawina amerykañska (Vaccinium macrocarpon)
Owoce ¿urawiny amerykañskiej Vaccinium macrocarpon Ait., zwanej równie¿ borówk± wielko¿urawinow± albo ¿urawin± wielkoowocow± (Oxycoccus macrocarpos) nale¿±cej do rodziny wrzosowatych (Ericaceae)
by³a stosowana od wieków w tradycyjnej medycynie ludowej w leczeniu chorób uk³adu moczowego. Obecnie, liczne badania kliniczne oraz badania in vitro potwierdzaj± to zastosowanie, jak równie¿ t³umacz± mechanizm dzia³ania ¿urawiny. Surowcem leczniczym jest czerwona lub czerwono-czarna jagoda
12–20 mm szeroko¶ci o charakterystycznym kwa¶nym smaku [13]. Za dzia³anie farmakologiczne odpowiadaj± ró¿ne substancje chemiczne zawarte w surowcu. Analiza fitochemiczna owoców ¿urawiny wykaza³a, i¿ jest to surowiec charakteryzuj±cy siê bogatym sk³adem chemicznym, owoce zawieraj± m.in.: liczne kwasy organiczne, zwi±zki polifenolowe, w tym m.in. glikozydy antocyjanowe, procyjanidyny A2 i B2 oraz trimery proantocyjanidyny np. epikatechina-(4β→8, 2β→0-7)-
-epikatechina, terpeny, glikozydy irydoidowe, w tym estryfikowane kwasami fenolowymi, a tak¿e wêglowodany (glukoza, fruktoza), witaminy (witamina C, A, B1, B2, PP) (tab. 2). Z innych sk³adników o mo¿liwym wp³ywie na w³a¶ciwo¶ci lecznicze ¿urawiny stwierdzono niewielkie ilo¶ci (oko³o 100 µg/g)
melatoniny i serotoniny [14]. Zawarto¶æ wspomnianych oligomerycznych proantocyjanidyn jest szczególnie istotna dla warto¶ci profilaktyczno-leczniczej jagód ¿urawiny. S± to do¶æ czêsto spotykane w ro¶linach zwi±zki okre¶lane w farmakognozji jako garbniki
(taniny) skondensowane, bêd±ce pochodnymi nale¿±cych do flawonoidów monomerycznych katechin (flawan-3-oli). Oprócz innych w³a¶ciwo¶ci, opisanych poni¿ej, wykazuj± one szczególnie silne w³a¶ciwo¶ci przeciwutleniaj±ce oraz przeciwzapalne. W ¿urawinie wystêpuj± one w du¿ych ilo¶ciach, osi±gaj±c 50% suchej masy sproszkowanych owoców lub 2 g na litr soku.
Zaka¿enia uk³adu moczowego s± najczêstszym rodzajem pozaszpitalnych zaka¿eñ wystêpuj±cych u kobiet. W przybli¿eniu co druga kobieta do¶wiadcza jednego epizodu zaka¿enia uk³adu moczowego w ci±gu ¿ycia [15]. Wykazano, ¿e od 70% do 95% wszystkich niepowik³anych zaka¿eñ uk³adu moczowego jest spowodowanych przez uropatogenny szczep Escherichia coli, który przez tzw. fimbrie, znajduj±ce siê na ich powierzchni, wytwarza adhezyjny zdolne do wi±zania siê z receptorami komórek nab³onka dróg moczowych, co stanowi pierwszy krok do kolonizacji bakteryjnej i rozwoju infekcji [16].
Pocz±tkowo s±dzono, i¿ za efekt przeciwbakteryjny owoców ¿urawiny odpowiada jej zdolno¶æ do zakwaszania moczu, a tak¿e zwiêkszone wydzielanie w moczu kwasu hipurowego. Jednak okaza³o siê, ¿e stopieñ zakwaszenia moczu, jak równie¿ ilo¶æ wydzielanego kwasu hipurowego po spo¿yciu du¿ych ilo¶ci soku ¿urawinowego, s± niewystarczaj±ce, aby wyja¶niæ skuteczn± prewencjê przed zaka¿eniem [17].
Aktywno¶æ przeciwbakteryjna zosta³a nastêpnie przypisana zdolno¶ci fruktozy
do hamowania adherencji Escherichia coli do komórek nab³onka dróg moczowych. Jak siê okaza³o, nie ma ona jednak wiêkszego znaczenia, gdy¿ hamuje adherencjê fimbrialn± E. coli typu 1, wiêkszo¶æ szczepów wykazuj±cych ten typ adherencji jest jednak niepatogenna [18].
Najistotniejsze okaza³y siê polimeryczne zwi±zki-proantocyjanidyny, hamuj±ce
P-fimbrialn± adherencjê E. coli do komórek nab³onka dróg moczowych. Antyadherencyjny efekt uropatogennych szczepów E. coli po spo¿yciu ¿urawiny i jego skuteczno¶æ w zapobieganiu przyczepno¶ci bakterii do komórek nab³onka pêcherza wykazano w badaniach in-vitro i in- vivo
[19, 20]. Wed³ug obecnej teorii proantocyjanidyny dzia³aj± antybakteryjnie przez przyczepianie siê do fimbrii bakteryjnych, w wyniku czego uniemo¿liwiaj± przy³±czenie siê tych bakterii do komórek b³ony ¶luzowej dróg moczowych, przez co usuwane s± wraz z moczem na zewn±trz. Wyizolowane z ¿urawiny proantocyjanidyny: proantocyjanidyna A2 i B2 oraz trimery epikatechiny, wykaza³y siln± aktywno¶æ antyadherencyjn± wobec E. coli wyizolowanych z moczu pacjentów z zaka¿eniami dróg moczowych. Efekt antyadherencyjny tych zwi±zków manifestowa³ siê najsilniej wobec bakterii niezwi±zanych jeszcze z komórkami nab³onka [21].
Badania nad leczniczymi w³a¶ciwo¶ciami ¿urawiny amerykañskiej
Pierwsze pozytywne wyniki badañ nad ¿urawin± zaowocowa³y szerzej zakrojonymi badaniami klinicznymi obejmuj±cymi pacjentów w ka¿dym wieku, z ró¿nymi dodatkowymi przypad³o¶ciami, co pozwala nam lepiej okre¶liæ mo¿liwo¶ci zastosowania ¿urawiny.
Kobiety z nawracaj±cym ZUM
W jednym z pierwszych randomizowanych badañ, z podwójnie ¶lep± prób±, kontrolowan± placebo [22], grupa badana obejmowa³a 153 kobiety, w wieku ¶rednim
78,5 roku, które przynajmniej raz w roku zapada³y na infekcje dróg moczowych. Z badanej grupy 72 osoby spo¿ywa³y 300 ml
soku z ¿urawiny dziennie, pozosta³e 81 napój
placebo przez okres 6 miesiêcy. U osób przyjmuj±cych sok z ¿urawiny stwierdzono korzystne oddzia³ywanie soku, wyra¿aj±ce siê obni¿eniem poziomu bakterii o 50% (poni¿ej 103 bakterii w 1 ml moczu) oraz obni¿enie poziomu leukocytów w porównaniu z grup± kontroln±.
W badaniu przeprowadzonym przez Kontiokari i wsp. [23] bra³o udzia³ 150 kobiet (¶rednia wieku 30 lat) ze sk³onno¶ci± do ZUM. Kobiety przydzielono losowo do trzech grup. Pierwszej grupie podawano preparat zawieraj±cy mieszaninê ¿urawiny z borówk± brusznic± w proporcji 7,5 g : 1,7 g
rozpuszczonych w 50 ml wody i porównano j± z grup± przyjmuj±c± napoje zawieraj±ce pa³eczki kwasu mlekowego z rodzaju
Lactobacillus oraz grup± nieleczon±. Po okresie 6 miesiêcy u 16% kobiet przyjmuj±cych z³o¿ony preparat ¿urawinowy, 39% kobiet przyjmuj±cych napój z pa³eczkami kwasu mlekowego i 36% kobiet z grupy kontrolnej stwierdzono przynajmniej raz zapalenie uk³adu moczowego. Oszacowano, ¿e preparat ¿urawinowy obni¿y³ ryzyko powstania ZUM o oko³o 20% [25].
W kolejnym randomizowanym badaniu trwaj±cym rok i potwierdzaj±cym skuteczno¶æ ¿urawiny w zapobieganiu zaka¿eniom dróg moczowych uwzglêdniono 150 doros³ych kobiet w wieku od 21–71 lat
cierpi±ce na nawracaj±cy ZUM [24]. Kobiety nale¿a³y do jednej z trzech grup przyjmuj±cych: sok ¿urawinowy i tabletki placebo, tabletki ¿urawinowe i sok placebo lub tabletki placebo i sok placebo. Stosowano w celu profilaktycznym 250 ml soku trzy razy dziennie oraz 2 tabletki dziennie. Okaza³o siê, ¿e stosowanie zarówno soku z ¿urawiny, jak i tabletek spowodowa³o znaczne obni¿enie spo¿ycia antybiotyków w porównaniu do placebo
(< 50%) oraz wysoki stopieñ zmniejszenia objawów zaka¿enia dróg moczowych w ci±gu roku (< 50%). Zauwa¿ono równie¿ istotny statystycznie spadek w liczbie osób do¶wiadczaj±cych przynajmniej jednego ZUM w roku, odpowiednio o 20 i 18% dla soku i tabletek ¿urawinowych.
W nowszym badaniu z 2007 roku, Bailey
i wsp. [25] przetestowali na grupie kobiet w wieku 25–70 lat standaryzowany suchy koncentrat z ¿urawiny zawieraj±cy 30% ogólnych polifenoli (minimum 25% proantocyjanidyn). W badaniu wziê³y udzia³ kobiety, które w poprzednim roku przesz³y ZUM minimum 6 razy, nie uwzglêdniono natomiast kobiet w ci±¿y, kobiet przyjmuj±cych czêsto antybiotyki oraz cierpi±cych na inne powa¿ne choroby. Pacjentki przez okres 12 tygodni przyjmowa³y ekstrakt w formie kapsu³ki dwa razy po jednej kapsu³ce zawieraj±cej 200 mg ekstraktu, co stanowi³o 100 mg proantocyjanidyn na dobê. Stwierdzono, ¿e u ¿adnej z kobiet bior±cych udzia³ w badaniach nie zaobserwowano infekcji dróg moczowych. Kobiety, które zdecydowa³y siê kontynuowaæ przyjmowanie koncentratu, nie zachorowa³y przez nastêpne 2 lata [27].
Profilaktyka ZUM u dzieci
W Finlandii przeprowadzono randomizowane badanie kontrolowane placebo, którego celem by³a ocena skuteczno¶ci soku z ¿urawiny w zapobieganiu nawrotom ZUM u dzieci. W badaniu wziê³o udzia³ 263 dzieci w wieku 1–16 lat, które by³y leczone wcze¶niej z ZUM. 129 dzieci zosta³o losowo przydzielonych do grupy stosuj±cej sok z ¿urawiny przez okres 6 miesiêcy,
134 dzieci do placebo. Z powodu naruszeñ protoko³u o¶mioro dzieci zosta³o wykluczonych z ostatecznej analizy. Dzieci by³y monitorowane przez okres roku. Zauwa¿ono, i¿ w grupie stosuj±cej ¿urawinê co najmniej jeden nawrót ZUM mia³o dwadzie¶cia dzieci (16%), w grupie placebo natomiast 28 (22%). Ogólna ilo¶æ epizodów ZUM w grupie stosuj±cej placebo wynosi³a 27, w placebo natomiast 47. U dzieci z grupy ¿urawina stosowano równie¿ krócej terapiê antybiotykow± w porównaniu do placebo. Autorzy wywnioskowali, i¿ stosowanie ¿urawiny nie zmniejsza znacz±co liczby dzieci do¶wiadczaj±cych nawrotu ZUM, ale efektywnie redukujê ogóln± liczbê nawrotów, a przez to tak¿e liczbê stosowanych antybiotyków [26].
Kobiety w ci±¿y
W randomizowanym badaniu z placebo [27]
wziê³o udzia³ 188 kobiet w ci±¿y, które zosta³y przydzielone do jednej z trzech grup: 58 osób stosuj±cych trzy razy dziennie sok z ¿urawiny, do ka¿dego posi³ku (dawka zawieraj±ca 240 ml, w tym 80 mg proantocyjanidyn), 67 stosuj±cych raz dziennie sok ¿urawiny i dwa razy dziennie placebo oraz 63 osoby stosuj±ce trzy razy dziennie placebo. Uzyskano redukcjê w czêstotliwo¶ci wystêpowania bezobjawowego bakteriomoczu i wszystkich (bezobjawowych, jak i objawowych) zaka¿eñ uk³adu moczowego odpowiednio o 57% i 41% w grupie stosuj±cej wielokrotnie sok z ¿urawiny, chocia¿ uzyskane wyniki nie mog³y byæ uznane za istotne statystycznie. Z badania wycofa³y siê 73 osoby, g³ownie z powodu zaburzeñ ¿o³±dkowo-jelitowych. Badania te jednak sugeruj± ochronny wp³yw ¿urawiny na uk³ad moczowy oraz obni¿enie liczby bakterii u kobiet w ci±¿y.
Przyk³ad meta-analizy badañ nad skuteczno¶ci± ¿urawiny
Meta-analiza 10 randomizowanych badañ klinicznych przeprowadzona z u¿yciem kryteriów Cochrane podsumowa³a wyniki badañ prowadzonych z wykorzystaniem ¿urawiny. Metaanalizê wykonano, wykorzystuj±c dane od 665 pacjentów. Sok ¿urawinowy stosowano w 7 badaniach, tabletki z ekstraktem ¿urawinowym
w 4 badaniach (w jednym badaniu stosowano zarówno sok, jak i tabletki). Otrzymane wyniki sugeruj±, ¿e ¿urawina mo¿e znacznie zmniejszyæ czêsto¶æ wystêpowania zaka¿enia uk³adu moczowego. Wydaje siê byæ skuteczna u kobiet z nawracaj±cymi infekcjami uk³adu moczowego. Nie potwierdzono natomiast skuteczno¶ci ¿urawiny u osób starszych (obu p³ci) lub osób wymagaj±cych cewnikowania. Stosowanie natomiast ¿urawiny u chorych z pêcherzem neurogennym wydaje siê nie przynosiæ wiêkszych korzy¶ci [28–30]. Nie ustalono optymalnej dawki dla ¿urawiny. Sugeruje siê przeprowadzenie wiêkszej ilo¶ci dobrze zaprojektowanych badañ w celu potwierdzenia dotychczasowych przypuszczeñ oraz prawid³owej rekomendacji ¿urawiny.
Zastosowanie ¿urawiny w ju¿ istniej±cym zaka¿eniu uk³adu moczowego
Mimo kilku badañ oceniaj±cych skuteczno¶æ soku z ¿urawiny i innych przetworów ¿urawiny w leczeniu infekcji dróg moczowych, ¿adne z nich nie spe³nia wszystkich kryteriów umo¿liwiaj±cych w³±czenie ich do przegl±du systematycznego [29]. Spo¶ród przeprowadzonych badañ w dwóch zg³oszono korzystny efekt z stosowania ¿urawiny, jednak¿e oba badania zawiera³y b³êdy metodologiczne i ostatecznie nie mo¿na z nich wyci±gn±æ jednoznacznych wniosków [31, 32].
Obecnie przyjmuje siê, ¿e nie ma dowodów na skuteczno¶æ zastosowania ¿urawiny w leczeniu zaka¿eñ uk³adu moczowego.
Dawkowanie ¿urawiny
¯urawina stosowana jest doustnie, wystêpuje w ró¿nych formach, m.in. jako sok, ¶wie¿e owoce czy w postaci suchych ekstraktów z owoców, w kapsu³kach b±d¼ tabletkach. Nie jest ustalona jednorazowa oraz dobowa dawka stosowania ¿urawiny. Najlepiej przebadana postaci± jest sok z ¿urawiny. Najczê¶ciej stosowane stê¿enie wynosi od
25 do 35% zawarto¶ci czystego soku ¿urawinowego. Zalecane wed³ug ¼róde³ amerykañskich dawki wahaj± siê od 4 do 32 uncji na dobê (oko³o120 ml do 960 ml na dobê) w dawkach podzielonych, trzy razy dziennie przy posi³ku. Suchy ekstrakt z owoców ¿urawiny stosowany w postaci kapsu³ek zaleca siê stosowaæ w dawkach od 600 do 1200 mg/dzieñ
równie¿ w dawkach podzielonych dwa lub trzy razy dziennie [33, 34].
¯urawina jest dobrze tolerowana przez wiêkszo¶æ ludzi, tak¿e dzieci. Dotychczas nie zanotowano powa¿nych objawów ubocznych po zastosowaniu wskazanych dawek owoców ¿urawiny oraz jej przetworów. Picie jednak zbyt du¿ych ilo¶ci soku z ¿urawiny, tj. 3–4 l
dziennie mo¿e powodowaæ jednak dolegliwo¶ci ¿o³±dkowe i biegunkê [29].
Przeciwwskazania i ostrze¿enia
Stosowanie ¿urawiny ze wzglêdu na rzadko wystêpuj±ce interakcje wydaje siê byæ bezpieczne. Zdarza siê, ¿e jest stosowana jako dodatkowa suplementacja podczas leczenia ZUM. Jest jednak przeciwwskazana w przypadku pacjentów stosuj±cych warfarynê. ¯urawina mo¿e nasilaæ dzia³anie warfaryny, co objawia siê samoistnym krwawieniem lub nadmiernym krwawieniem pooperacyjnym, czy te¿ zwiêkszeniem miêdzynarodowego wspó³czynnika znormalizowanego (INR) [35]. Nie jest znany mechanizm dzia³ania ¿urawiny w stosunku do warfaryny. Naukowcy spekuluj± jednak, ¿e flawonoidy zawarte w ¿urawinie mog± hamowaæ cytochrom P450 2C9 (CYP2C9), co mo¿e zmniejszaæ metabolizm warfaryny, a w konsekwencji zwiêkszaæ dzia³anie przeciwzakrzepowe [36].
¯urawina zawiera znaczne ilo¶ci szczawianów, które przy du¿ej koncentracji w moczu maj± tendencjê do krystalizacji. Istniej± pewne obawy, ¿e wyci±gi i sok ¿urawinowy mo¿e zwiêkszyæ ryzyko wyst±pienia kamieni nerkowych. Istniej± dowody, ¿e niektóre tabletki zawieraj±ce wyci±g z ¿urawiny mog± zwiêkszyæ stê¿enie szczawianów w moczu a¿ o 43%. Z tego powodu osoby z istniej±cymi ju¿ i nieleczonymi kamieniami nerkowymi powinny unikaæ spo¿ywania du¿ych ilo¶ci ¿urawiny i jej suplementów. Innym zaleceniem mo¿e byæ zwiêkszenie dziennego spo¿ycia wody do oko³o 1500 ml lub wiêcej w trakcie przyjmowania suchych wyci±gów z ¿urawiny. Sok ¿urawinowy w przeciwieñstwie do sta³ych preparatów ¿urawiny nie mia³ istotnego wp³ywu na podwy¿szenie stê¿enia szczawianów w moczu. Zapobiegawczo jednak pacjentom z ju¿ istniej±c± kamic± proponuje siê ograniczenie przyjmowania soku z ¿urawiny do ilo¶ci nie wiêkszej ni¿ 1000 ml
dziennie [37]. Jednocze¶nie szczawiany zawarte w ¿urawinie utrudniaj± wch³anianie jelitowe wapnia, z tego wzglêdu ¿urawina podobnie do innych sk³adników ¿ywno¶ci o takim sk³adzie nie jest polecana osobom z osteoporoz±.
Podsumowanie
Poznaj±c bogactwo zwi±zków zawartych w owocach ¿urawiny, a tak¿e jej mechanizmy dzia³ania na organizm cz³owieka, jeste¶my w stanie z wiêksz± precyzj± okre¶liæ wp³yw wywierany na pacjenta. Obecny stan wiedzy dotycz±cy ¿urawiny umo¿liwia prowadzenie skuteczniejszej profilaktyki ZUM, zw³aszcza u kobiet z czêstymi nawrotami zaka¿enia uk³adu moczowego, w przypadku których obserwuje siê najwiêksz± ilo¶æ przeprowadzonych badañ. Zauwa¿amy wiêc dalsz± potrzeb± tworzenia dobrze zaprojektowanych badañ klinicznych w celu potwierdzenia obecnych doniesieñ oraz wyja¶nienia istniej±cych w±tpliwo¶ci.
Pi¶miennictwo:
1. Kupilas A.: Zaka¿enie uk³adu moczowego. Prz Urol. 2006, 7, 38.
2. Grabe M., Botto H., Wullt B. i wsp.: Guidelines on Urological Infections 2012 European Association of Urology 2012 Edition. 2012 [Internet]. URL: http://www.uroweb.org/gls/pdf/17_Urological infections_LR 11.pdf
3. Gyssens I. C.: Antibiotic policy. Int J Antimicrob Agents. 2011, 38 Suppl.,11–20.
4. Neto C. C.: Cranberry and blueberry: evidence for protective effects against cancer and vascular diseases. Mol Nutr Food Res. 2007, 51, 652–64.
5. Yamanaka A., Kimizuka R., Kato T. i wsp.: Inhibitory effects of cranberry juice on attachment of oral streptococci and biofilm formation. Oral Microbiol Immunol. 2004,19,150–4.
6. Yamanaka A., Kouchi T., Kasai K. i wsp.: Inhibitory effect of cranberry polyphenol on biofilm formation and cysteine proteases of Porphyromonas gingivalis. J Periodont Res. 2007, 42, 589–92.
7. Koo H., Duarte S., Murata R. M. i wsp.: Influence of cranberry proanthocyanidins on formation of biofilms by Streptococcus mutans on saliva-coated apatitic surface and on dental caries development in vivo. Caries Res. 2010, 44,116–26.
8. Vattem D. A., Lin Y. T, Ghaedian R. i wsp.: Cranberry synergies for dietary management of Helicobacter pylori infections. Process Biochem. 2005, 40, 1583–92.
9. Shmuely H., Yahav J., Samra Z. i wsp.: Effect of cranberry juice on eradication of Helicobacter pylori in patients treated with antibiotics and a proton pump inhibitor. Mol Nutr Food Res. 2007, 51, 746–51.
10. Ruel G., Couillard C.: Evidences of the cardioprotective potential of fruits: the case of cranberries. Mol Nutr Food Res. 2007, 51,
692–701.
11. Lipson S. M., Sethi L, Cohen P. i wsp. Antiviral effects on bacteriophages and rotavirus by cranberry juice. Phytomedicine. 2007,
14, 23–30.
12. Weiss E. I., Houri-Haddad Y., Greenbaum E. i wsp.: Cranberry juice constituents affect influenza virus adhesion and infectivity. Antivir Res. 2005, 66, 9–12.
13. Rutkowski L.: Klucz do oznaczania ro¶lin naczyniowych Polski ni¿owej. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN; 2006.
14. Brown P. N., Turi C. E., Shipley P. R. i wsp.: Comparisons of large (Vaccinium macrocarpon Ait.) and small (Vaccinium oxycoccos L., Vaccinium vitis-idaea L.) cranberry in British Columbia by phytochemical determination, antioxidant potential, and metabolomic profiling with chemometric analysis. Planta Med. 2012, 78, 630–40.
15. Foxman B.: Epidemiology of urinary tract infections: incidence, morbidity, and economic costs. Am J Med. 2002 , 113 Suppl., 5S–13S.
16. Moura A., Nicolau A., Hooton T. i wsp.: Antibiotherapy and pathogenesis of uncomplicated UTI: difficult relationships. J Appl Microbiol. 2009, 106, 1779–91.
17. Valentova K., Stejskal D., Bednar P. i wsp.: Biosafety, antioxidant status, and metabolites in urine after consumption of dried cranberry juice in healthy women: a pilot double-blind placebo-controlled trial. J Agric Food Chem. 2007, 55, 3217–24.
18. Zafriri D., Ofek I, Adar R. i wsp.: Inhibitory activity of cranberry juice on adherence of type 1 and type P fimbriated Escherichia coli to eucaryotic cells. Antimicrob Agents Chemother. 1989 , 33, 92–8.
19. Guay D. R. P.: Cranberry and urinary tract infections. Drugs. 2009 , 69, 775–807.
20. Di Martino P., Agniel R., David K. i wsp.: Reduction of Escherichia coli adherence to uroepithelial bladder cells after consumption of cranberry juice: a double-blind randomized placebo-controlled cross-over trial. World J Urol. 2006, 24, 21–7.
21. Foo L. Y., Lu Y., Howell A. B. i wsp.: A-Type proanthocyanidin trimers from cranberry that inhibit adherence of uropathogenic P-fimbriated Escherichia coli. J Nat Prod. 2000, 63, 1225–8.
22. Avorn J., Monane M., Gurwitz J. H. i wsp.: Reduction of bacteriuria and pyuria after ingestion of cranberry juice. JAMA. 1994, 271, 751–4.
23. Kontiokari T., Sundqvist K., Nuutinen M. i wsp.: Randomised trial of cranberry-lingonberry juice and Lactobacillus GG drink for the prevention of urinary tract infections in women. BMJ (Clinic res. ed.). 2001, 322, 1571.
24. Stothers L.: A randomized trial to evaluate effectiveness and cost effectiveness of naturopathic cranberry products as prophylaxis against urinary tract infection in women. Canad J Urol. 2002 , 9,1558–62.
25. Bailey D. T., Dalton C., Joseph Daugherty F. i wsp.: Can a concentrated cranberry extract prevent recurrent urinary tract infections in women? A pilot study. Phytomedicine. 2007,14, 237–41.
26. Salo J., Uhari M., Helminen M. i wsp.: Cranberry juice for the prevention of recurrences of urinary tract infections in children: a randomized placebo-controlled trial. Clinic Infect Dis. 2012, 54, 340–6.
27. Wing D., Rumney P. J., Preslicka C. W. i wsp.: Daily cranberry juice for the prevention of asymptomatic bacteriuria in pregnancy: a randomized, controlled pilot study. J Urol. 2008, 180, 1367–72.
28. Andolsek K. M.: Review: cranberry products may prevent urinary tract infection in women with recurrent infections. Evid-Based Med. 2008, 13, 105.
29. Jepson R. G., Craig J. C.: Cranberries for preventing urinary tract infections. Cochrane database of systematic reviews (Online). 2008 (1):CD001321.
30. Masson P., Matheson S., Webster A. C. i wsp.: Meta-analyses in prevention and treatment of urinary tract infections. Infect Disease Clinic North Am. 2009, 23, 355–85.
31. Rogers J.: Pass the cranberry juice. Nursing Times. 1991, 87, 36–7.
32. Papas P. N., Brusch C. A., Ceresia GC.: Cranberry juice in the treatment of urinary tract infections. Southwest Med. 1966, 47, 17–20.
33. Ross S. M.: Clinical applications of cranberry in urinary tract infections. Holistic Nurs Pract. 2006, 20, 213–4.
34. Lynch D. M.: Cranberry for prevention of urinary tract infections. Am Fam Physician. 2004, 70, 2175–7.
35. Haber S. L., Cauthon K. A. B., Raney E. C.:
Cranberry and warfarin interaction: a case report and review of the literature. Consultant Pharmacist. 2012, 27, 58–65.
36. Hodek P. , Trefil P., Stiborová M.: Flavonoids-potent and versatile biologically active compounds interacting with cytochromes P450. Chem-Biol Interact. 2002, 139, 1–21.
37. Terris M. K., Issa M. M., Tacker J. R.: Dietary supplementation with cranberry concentrate tablets may increase the risk of nephrolithiasis. Urology. 2001, 57, 26–9.
38. Naber K. G.: Experience with the new guidelines on evaluation of new anti-infective drugs for the treatment of urinary tract infections. Int J Antimicrob Agents. 1999, 11, 189–96.
39. Rubin R. H., Shapiro E. D., Andriole V. T.
i wsp.: General guidelines for the evaluation of new anti-infective drugs for the treatment of UTI. The European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases; Taufkirchen, 1993.
40. Rubin R. H., Shapiro E. D., Andriole V. T.
i wsp.: Evaluation of new anti-infective drugs for the treatment of urinary tract infection. Infectious Diseases Society of America and the Food and Drug Administration. Clin Inf Dis. 1992,15 Suppl 1, S216–27.
41. Jensen H. D., Krogfelt K. A., Cornett C. i wsp.: Hydrophilic carboxylic acids and iridoid glycosides in the juice of American and European cranberries (Vaccinium macrocarpon and V. oxycoccos), lingonberries (V. vitis-idaea), and blueberries (V. myrtillus). J Agric Food Chem. 2002, 50, 6871–4.
42. Mc Kenna D. J., Jones K., Hughes K. i wsp.: Botanical medicines. The desk reference for major herbal supplements. Second Edition. The Haworth Herbal Press, Inc., New York-London-Oxford, 2002.
43. Zhang K., Zuo Y.: GC-MS determination of flavonoids and phenolic and benzoic acids in human plasma after consumption of cranberry juice. J Agric Food Chem. 2004, 52, 222–7.
44. Vvedenskaya I. O., Rosen R. T., Guido J. E. i wsp.: Characterization of flavonols in cranberry (Vaccinium macrocarpon) powder. J Agric Food Chem. 2004, 52, 188–95.
45. Witkowska-Banaszczak E., Studziñska-Sroka E., Bylka W.: Comparison of the contents of selected phenolic compounds in the fruit of Vaccinium macrocarpon Ait. and Vaccinium oxycoccos L. Herba Pol. 2010, 56, 38–46.
46. Rodowski D.: ¯urawina – nowe spojrzenie na w³a¶ciwo¶ci lecznicze. Post Fitoter. 2001, 2-3, 28–31.
47. Murphy B. T., MacKinnon S. L., Yan X. i wsp.: Identification of triterpene hydroxycinnamates with in vitro antitumor activity from whole cranberry fruit (Vaccinium macrocarpon). J Agric Food Chem. 2003, 51, 3541–5.
|