Monika Paul-Samojedny
Streszczenie
W niniejszej pracy przedstawiono wyniki oceny skuteczno¶ci dzia³ania probiotyków u pacjentów z biegunk± infekcyjn±, biegunk± poantybiotykow± i biegunk± podró¿nych, a tak¿e u chorych z zaka¿eniem uk³adu oddechowego oraz po zabiegach operacyjnych. Wyniki omówionych badañ wskazuj±, ¿e szczepami o najlepiej udokumentowanym dzia³aniu w ostrej biegunce infekcyjnej u dzieci, a tak¿e w biegunce poantybiotykowej u dzieci i doros³ych oraz w biegunce podró¿nych s± L. rhamnosus GG i S. boulardii. Ponadto immunomoduluj±ce dzia³anie probiotyków oraz zdolno¶æ wzmacniania bariery jelitowej umo¿liwiaj± stosowanie ich w profilaktyce zaka¿eñ górnych dróg oddechowych. Istniej± tak¿e doniesienia o skuteczno¶ci probiotyków w zapobieganiu zaka¿eniom szpitalnym u chorych poddanych wcze¶niej zabiegom chirurgicznym.
Summary
This paper presents results of the effectiveness of probiotics in patients with infectious diarrhea, diarrhea caused by antibiotic treatment, traveler's diarrhea, in case of respiratory infections and in patients after surgery. The results discussed studies suggest that strains of the best-documented effect in case of acute infectious diarrhea in children, as well as in the case of diarrhea caused by antibiotic treatment in children and adults, and traveler's diarrhea are the L. rhamnosus GG and S. boulardii. In addition, immunomodulatory effects of probiotics and the ability to enhance intestinal barrier create the possibility of their use in the prevention of upper respiratory tract infections. There are also reports about the effectiveness of probiotics in the prevention of in-hospital infections in patients who underwent surgery.
S³owa kluczowe/Key words
probiotyk ➧ skuteczno¶æ kliniczna ➧ biegunka ➧ choroby uk³adu oddechowego ➧ zabieg chirurgiczny
probiotic ➧ clinical efficacy ➧ diarrhea ➧ respiratory tract diseases ➧ surgery
Wed³ug obowi±zuj±cej definicji ustalonej przez FAO/WHO probiotyki s± to ¿ywe drobnoustroje, które podane doustnie w odpowiedniej ilo¶ci korzystnie oddzia³uj± na zdrowie gospodarza (Guidelines for the Evaluation of Probiotics in Food. Raport a Joint FAO/WHO Working Group). Wiadomo równie¿, ¿e po podaniu zabitych drobnoustrojów lub ich materia³u genetycznego mo¿na uzyskaæ podobny skutek [1]. Podstawowa definicja probiotyku zosta³a uzupe³niona przez tzw. kryteria Fullera, wed³ug których probiotyk nie mo¿e dzia³aæ chorobotwórczo lub byæ toksyczny dla organiz-
mu. W Polsce zgodnie z zapisem w Dzienniku Ustaw (EC 11.09.1996 WC 263/3) szczepami probiotycznymi s± drobnoustroje nale¿±ce do 15 rodzajów, w¶ród których znajduje siê 11 gatunków bakterii, trzy gatunki dro¿d¿y i jeden gatunek ple¶ni. Zalicza siê do nich przede wszystkim bakterie syntetyzuj±ce kwas mlekowy, nale¿±ce do rodzaju Lactobacillus (np. L. acidophilus, L. bulgaricus, L. casei,
L. fermentum, L. gasseri, L. jonhsoni, L. para-
casei, L. plantarum, L. rhamnosus GG,
L. salivarius, L. reuteri), Bifidobacterium
(np. B. adolescentis, B. animalis, B. bifidum, B. breve, B. infantis, B. lactis, B. longum) oraz dro¿d¿aki Saccharomyces boulardii.
Wymienione drobnoustroje mog± wchodziæ w sk³ad produktów spo¿ywczych, suplementów diety oraz preparatów farmaceutycznych. Preparaty probiotyczne oprócz wymienionych wcze¶niej drobnoustrojów mog± zawieraæ równie¿ bakterie z rodzaju Bacillus cereus, Enterococcus (E. faecalis, E. faecium), Lactococcus oraz Streptococcus (S. thermophilus) [2].
Nale¿y pamiêtaæ, ¿e nie ka¿dy szczep jest szczepem probiotycznym. Aby za taki móg³ byæ uznany, musi mieæ ustalone pochodzenie, tzw. status GRAS (generally recognized as safe), a bezpieczeñstwo jego stosowania powinno zostaæ potwierdzone w badaniach in vitro oraz in vivo. Ponadto taki szczep musi mieæ znany mechanizm dzia³ania, nie powodowaæ wystêpowania reakcji alergicznych, a tak¿e nie wykazywaæ dzia³ania mutagennego i kancerogennego. Poza tym powinien byæ dostêpny jako ¿ywe kultury, wykazywaæ zdolno¶æ prze¿ycia, metabolizowania i adhezji do komórek nab³onka jelit oraz przej¶ciowej kolonizacji przewodu pokarmowego. Wa¿n± cech± szczepu probiotycznego jest tak¿e nieprzekazywanie genu lekooporno¶ci innym drobnoustrojom. Istotne znaczenie maj± równie¿ w³a¶ciwo¶ci antagonistyczne wzglêdem mikroorganizmów chorobotwórczych. Probiotyk powinien konkurowaæ z nimi przez syntetyzowanie okre¶lonych substancji, takich jak bakteriocyny, kwasy organiczne czy aldehyd octowy.
Minimaln± zalecan± dzienn± dawkê terapeutyczn± probiotyku stanowi 106-109 CFU (liczba jednostek tworz±cych koloniê - colony
forming units), przy czym w praktyce wielko¶æ dawki jest uzale¿niona od szczepu probiotycznego oraz efektu terapeutycznego, który ma byæ osi±gniêty po jego zastosowaniu.
Dla pacjentów szczególne znaczenie ma
przede wszystkim wysoka skuteczno¶æ dzia³ania probiotyków, potwierdzona w randomizowanych, kontrolowanych badaniach z podwójnie ¶lep± prób± z placebo. Poza tym istotne znaczenie maj± równie¿ takie cechy probiotyków, jak: ³atwo¶æ mno¿enia siê w warunkach in vitro, zachowywanie w³a¶ciwo¶ci probiotycznych po przej¶ciu przez cykl produkcyjny (odporno¶æ na czynniki stresowe) oraz stabilno¶æ genetyczna.
W³a¶ciwo¶ci i mechanizm dzia³ania drobnoustrojów probiotycznych zale¿y od szczepu. Ich dzia³anie mo¿e byæ ograniczone do ¶wiat³a jelita, gdzie probiotyk konkuruje o wi±zanie z receptorami lub przyleganie do komórek nab³onka jelitowego, syntetyzuje bakteriocyny, zakwasza tre¶æ jelitow±, co uniemo¿liwia lub utrudnia wzrost drobnoustrojom chorobotwórczym, wspó³zawodniczy z innymi mikroorganizmami o sk³adniki od¿ywcze, wymiata wolne rodniki (mechanizm nieimmunologiczny) b±d¼ syntetyzuje substancje bêd±ce modulatorami odpowiedzi ze strony uk³adu immunologicznego (mechanizm immunologiczny) [3]. Ponadto drobnoustroje probiotyczne mog± modyfikowaæ receptory dla toksyn bakteryjnych, stabilizowaæ barierê jelitow± oraz wp³ywaæ na zmniejszenie siê stanu zapalnego. Obecno¶æ drobnoustrojów probiotycznych przyczynia siê równie¿ do zwiêkszenia siê syntezy mucyn, aktywowania i wi±zania siê z receptorami toll-podobnymi, istotnymi dla pobudzenia uk³adu immunologicznego. Dzia³anie probiotyków jest tak¿e zwi±zane z modulowaniem odpowiedzi immunologicznej przez pobudzanie syntezy immunoglobulin i cytokin, stymulowanie fagocytozy oraz wywieranie wp³ywu na rozwój tkanki limfoidalnej. Wiadomo równie¿, ¿e drobnoustroje probiotyczne mog± pobudzaæ syntezê przeciwcia³ sIgA, zwiêkszaæ aktywno¶æ fagocytarn± makrofagów i granulocytów oraz wzmagaæ ich aktywno¶æ cytostatyczn± [4].
Nale¿y dodaæ, ¿e probiotyki mog± tak¿e oddzia³ywaæ wielokierunkowo w przypadkach atopowego zapalenia skóry (AZS), wp³ywaj±c na homeostazê ekosystemu jelitowego, barierê jelitow± oraz aktywuj±c uk³ad odporno¶ciowy w kierunku reakcji przeciwalergicznych [5].
Stwierdzono równie¿ wp³yw probiotyków na transformacjê nowotworow±. Tego rodzaju hamuj±ce dzia³anie najprawdopodobniej jest zwi±zane z nasilaniem odpowiedzi immunologicznej, ograniczaniem wzrostu drobnoustrojów jelitowych produkuj±cych kancerogeny i jednocze¶nie z usuwaniem tych zwi±zków, a tak¿e ze zdolno¶ci± do syntezy substancji wykazuj±cych dzia³anie przeciwnowotworowe. Ponadto drobnoustroje probiotyczne mog± syntetyzowaæ kwas mas³owy, istotny dla stymulacji procesu apoptozy komórek nowotworowych [6]. Badana jest przeciwnowotworowa aktywno¶æ szczepów probiotycznych w jelicie grubym, ale dotychczas jeszcze nie poznano mechanizmu tego dzia³ania [7]. Od 2000 roku jest realizowany projekt SYNCAN finansowany przez Uniê Europejsk±, maj±cy potwierdziæ przeciwnowotworowe dzia³anie pre- i probiotyków. W ramach tego programu s± prowadzone badania in vitro, in vivo na zwierzêtach oraz badania kliniczne obejmuj±ce pacjentów z gruczolakami jelita grubego (Synbiotics and Cancer Prevention Projects http://www.syncan.be). Wyniki badañ przeprowadzonych przez Raftera i wsp. dowodz±, ¿e Lactobacillus rhamnosus GG i Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb12 zmniejszaj± ryzyko rozwoju nowotworu jelita grubego [8]. Sugeruje siê tak¿e, ¿e podawanie synbiotyków ma zwi±zek ze zmniejszaniem siê stopnia uszkodzenia DNA i hamowaniem aktywno¶ci proliferacyjnej kolonocytów.
Zastosowanie probiotyków
Stosowanie drobnoustrojów probiotycznych w leczeniu stale siê rozszerza i obejmuje oprócz wymienionych wcze¶niej ró¿nych typów biegunek równie¿ zespó³ nadwra¿liwo¶ci jelita grubego, zaka¿enia b³ony ¶luzowej ¿o³±dka Helicobacter
pylori, choroby zapalne jelit (wrzodziej±ce zapalenie jelita grubego, choroba Le¶niowskiego-Crohna, martwicze zapalenie jelit), zaparcia czynno¶ciowe, niealkoholowe st³uszczenie w±troby, ostre zapalenie trzustki, zaka¿enia dróg moczowo-p³ciowych, dysbakteriozê ró¿nego pochodzenia, alergie (szczególnie AZS), infekcje dróg oddechowych u dzieci oraz zaka¿enia zwi±zane z przeprowadzonymi zabiegami chirurgicznymi. Ponadto probiotyki mog± byæ zastosowane u pacjentów z nietolerancj± laktozy, hipercholesterolemi± oraz, jak wspomniano wcze¶niej, u chorych na nowotwory. Poza tym probiotyki stosuje siê równie¿ do usuwania negatywnych skutków zwi±zanych z chemioterapi± i radioterapi± [9].
Polski rynek jest bogaty w ró¿nego rodzaju produkty (tabletki, kapsu³ki, saszetki z liofilizatem) zawieraj±ce drobnoustroje probiotyczne o gêsto¶ci 1010-11. Zazwyczaj w³a¶ciw± skuteczno¶æ wykazuje probiotyk w stê¿eniu 1×109-10 jtk, aczkolwiek jedne drobnoustroje probiotyczne mog± siê charakteryzowaæ wy¿sz± efektywno¶ci± dzia³ania przy ni¿szych dawkach, a inne przy wy¿szych.
Skuteczno¶æ dzia³ania probiotyków
Najbardziej wiarygodnym badaniem skuteczno¶ci i bezpieczeñstwa stosowania m.in. probiotyków jest badanie z randomizacj±, w którym losowo kwalifikuje siê uczestników do grupy eksperymentalnej lub kontrolnej. Ponadto w ocenie skuteczno¶ci dzia³ania jest pomocna synteza wyników wszystkich przeprowadzonych i wiarygodnych wyników badañ klinicznych (metaanaliza).
W niniejszej pracy zosta³y przedstawione wyniki oceny skuteczno¶ci dzia³ania probiotyków u pacjentów z biegunk± infekcyjn±, poantybiotykow± i biegunk± podró¿nych, a tak¿e w zaka¿eniach uk³adu oddechowego oraz u chorych po zabiegach pooperacyjnych. Dzia³anie takie wykazuj± nie tylko okre¶lone szczepy bakteryjne, ale równie¿ dro¿d¿e
Saccharomyces boulardii.
Probiotyki a ostra biegunka infekcyjna
Z dostêpnych danych wynika, ¿e ostra biegunka infekcyjna (zwykle utrzymuj±ca siê dziewiêæ dni) jest przyczyn± oko³o 5% hospitalizacji dzieci w Polsce. Jej wyst±pienie zazwyczaj powoduje czynnik wirusowy (szczególnie rotawirusy i adenowirusy), rzadziej za¶ powodem jest zaka¿enie bakteryjne (Salmonella, Shigella lub enteropatogenne pa³eczki okrê¿nicy). Nawadnianie pacjenta z ostr± biegunk± przebiegaj±c± z odwodnieniem jest skuteczne, jednak nie wp³ywa na skrócenie czasu trwania choroby. Nadal wiêc szuka siê leków, które nie tylko skraca³yby ten czas, ale te¿ zmniejsza³y liczbê i objêto¶æ stolców biegunkowych. Zgodnie z wynikami kilku mataanaliz probiotyki w porównaniu z placebo skracaj± czas trwania takiej biegunki ¶rednio o jeden dzieñ [10].
Aktualne wytyczne European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition (ESPGHAN) i European Society of Paediatric Infectious Diseases (ESPID) dopuszczaj± stosowanie probiotyków w przypadku ostrej biegunki infekcyjnej u dzieci, ale jedynie szczepów o udokumentowanym dzia³aniu i w odpowiednio dobranej dawce. Wed³ug przeprowadzonych metaanaliz szczepami o najlepiej udokumentowanym dzia³aniu w ostrej biegunce infekcyjnej u dzieci s±
np. L. rhamnosus GG [11] oraz S. boulardii [12].
Wykazano ponadto, ¿e oprócz wcze¶niej wymienionych drobnoustrojów probiotycznych równie¿ Lb. reuteri ATCC 55730 oraz
Lb. casei DN-114001 mog± skracaæ czas trwania ostrej biegunki infekcyjnej u dzieci o oko³o jednego dnia [13]. Natomiast inni badacze sugeruj±, ¿e najlepszy efekt w zapobieganiu biegunek u dzieci uzyskuje siê po zastosowaniu Lb. rhamnosus GG, S. boulardii
i Enterococcus faecium LAB SF68.
Skuteczno¶æ probiotyków w leczeniu ostrej biegunki u dzieci oceniali tak¿e Canani i wsp. [14]. Badaniem objêto ponad 500 dzieci
(w wieku od trzech miesiêcy do trzech lat) z ostr± biegunk±. Dzieciom podawano nastêpuj±ce drobnoustroje probiotyczne: Lactobacillus rhamnosus GG, Saccharomyces boulardii, Bacillus clausii, Enterococcus faecium
oraz mieszaninê zawieraj±c± Lactobacillus delbrueckii var. bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Streptococcus thermophilus i Bifidobacterium bifidum. Grupê kontroln± stanowi³y dzieci, którym jedynie podawano doustnie ¶rodki nawadniaj±ce. U dzieci przyjmuj±cych Lactobacillus rhamnosus GG oraz mieszaninê probiotyków zaobserwowano w porównaniu z grup± kontroln± skrócenie czasu trwania biegunki o 32 godziny, spadek liczby oddawanych stolców oraz ich gêstsz± konsystencjê, natomiast czêsto¶æ wystêpowania gor±czki i wymiotów by³a podobna. W grupie otrzymuj±cej Saccharomyces
boulardii, Bacillus clausii i Enterococcus faecium nie stwierdzono ró¿nicy w odniesieniu do czasu trwania biegunki, liczby stolców i ich konsystencji w porównaniu z grup± kontroln±. Uznano, ¿e skuteczno¶æ preparatów probiotycznych w leczeniu ostrej biegunki u dzieci nie jest porównywalna.
W innym badaniu wykazano, ¿e Saccharomyces boulardii podawany w po³±czeniu z doustnym p³ynem nawadniaj±cym skraca czas hospitalizacji dzieci z biegunk± o 25% i ogranicza wystêpowanie wodnistych stolców [15]. Natomiast wyniki uzyskane przez Biloo i wsp. wskazuj±, ¿e wymieniony wcze¶niej probiotyk redukuje kolejne epizody biegunki w ci±gu oko³o dwóch miesiêcy po zakoñczeniu leczenia [16].
Najczêstsz± przyczyn± ostrych biegunek u dzieci s± rotawirusy. Przeprowadzono szereg badañ, w których oceniano dzia³anie ró¿nych probiotyków w biegunce o takiej etiologii. Szczepem o najlepiej dotychczas udokumentowanej skuteczno¶ci klinicznej jest L. rhamnosus GG. Wyniki badania przeprowadzonego przez de Roosa i Katana wskazuj±, ¿e podawanie tego probiotyku w dawce 1010-1011
CFU/24 h podczas leczenia szpitalnego czy ambulatoryjnego wi±¿e siê ze skróceniem czasu trwania biegunki o 2,5-3,5 dni [17]. Ponadto we wspomnianym badaniu wykazano, ¿e podawanie L. rhamnosus GG zwiêksza znamiennie stê¿enie swoistych immunoglobulin klasy IgA skierowanych przeciwko rotawirusom. De Roos i Katan podczas badañ klinicznych sprawdzali równie¿ skuteczno¶æ w leczeniu ostrej biegunki nastêpuj±cych szczepów probiotycznych: S. thermophilus, L. acidophilus, B. bifidum oraz Enterococcus SF68, jednak uzyskane wyniki nie by³y jednoznaczne. Wyniki innych badañ prowadzonych pod patronatem ESPGHAN wskazuj±, ¿e podawanie L. rhamnosus GG nie tylko skraca czas trwania biegunki, ale równie¿ zwiêksza odpowied¼ uk³adu immunologicznego na zaka¿enie rotawirusem [18].
Natomiast wyniki badania przeprowadzonego przez Szymanskiego i wsp. wskazuj±, ¿e zastosowanie mieszaniny trzech szczepów Lactobacillus rhamnosus skraca o 37 godzin czas trwania ostrej biegunki rotawirusowej i o 23 godziny nawadnianie pozajelitowe u dzieci [19]. Przeprowadzona przez Szajewsk± i wsp. metaanaliza oceniaj±ca skuteczno¶æ LGG w leczeniu ostrej biegunki infekcyjnej u oko³o 1000 dzieci wskazuje, ¿e zastosowanie tego probiotyku zmniejsza ryzyko utrzymywania siê biegunki (szczególnie o pod³o¿u rotawirusowym) d³u¿ej ni¿ siedem dni [11]. Szajewska i Mrukowicz równie¿ dokonali metaanalizy, której celem by³a ocena skuteczno¶ci Lactobacillus GG w leczeniu biegunki rotawirusowej [20]. Analizowano wyniki 13 badañ z randomizacj±, wykonanych metod± podwójnie ¶lepej próby z placebo. Dziesiêæ badañ dotyczy³o stosowania probiotyków w leczeniu a trzy - w zapobieganiu zachorowaniom na ostr± biegunkê u dzieci w wieku 1-48 miesiêcy. Uzyskane wyniki dowodz±, ¿e stosowanie probiotyków zmniejsza ryzyko utrzymywania siê biegunki d³u¿ej ni¿ trzy dni (ryzyko wzglêdne [RR]: 0,43; 95% przedzia³ ufno¶ci [95% CI]: 0,34-0,53). Ponadto wykazano, ¿e tylko w przypadku Lactobacillus GG obserwowano istotne statystycznie zmniejszenie siê ryzyka utrzymywania siê biegunki d³u¿ej ni¿ trzy dni (ryzyko wzglêdne [RR]: 0,49 [95% CI: 0,36-0,66]), a korzystny efekt dzia³ania dotyczy³ co czwartego dziecka, któremu podawano Lactobacillus GG. Zaobserwowano równie¿ skrócenie siê czasu trwania biegunki po zastosowaniu Lactobacillus GG (WMD: -19,1 h [95% CI: -13,4 do -24,8 h]), a tak¿e Lactobacillus reuteri (WMD: -25,3 h [95% CI: -9,9 do
-40,7 h]) [20].
Podobne wyniki w odniesieniu do Lactobacillus rhamnosus GG uzyskali Basu i wsp., którzy poddali badaniu 235 dzieci z biegunk± wywo³an± przez patogenne szczepy Escherichia
coli, Shigella spp. i Clostridium difficile [21]. Badacze porównywali czas trwania biegunki i hospitalizacji u dzieci przyjmuj±cych doustnie p³yn nawadniaj±cy z placebo (grupa kontrolna) oraz u dzieci z grupy otrzymuj±cej dwa razy dziennie Lactobacillus rhamnosus GG
(grupa badana). Zaobserwowano znaczne skrócenie siê zarówno czasu trwania biegunki, jak i okresu hospitalizacji grupy badanej. O skuteczno¶ci Lactobacillus rhamnosus GG ¶wiadcz± tak¿e wyniki wieloo¶rodkowego europejskiego badania nad zastosowaniem p³ynu nawadniaj±cego zawieraj±cego ten drobnoustrój probiotyczny. W badaniu bra³y udzia³ dzieci z ostr± biegunk±, podzielone na dwie grupy: grupa I, która liczy³a
140 uczestników, otrzymywa³a p³yn nawadniaj±cy z placebo, natomiast w grupie II, obejmuj±cej 147 badanych, stosowano p³yn nawadniaj±cy z co najmniej 1010 CFU/250 ml
Lactobacillus GG. Czas trwania biegunki w grupie I wynosi³ ¶rednio 71,9 godzin, natomiast w grupie II - 58,3 godzin. U dzieci z biegunk± rotawirusow± jej ust±pienie obserwowano ¶rednio po 76,6 godzinach w grupie I i po 56,2 godzinach w grupie II.
Biegunka trwa³a d³u¿ej ni¿ siedem dni u 10,7% dzieci z grupy I oraz 2,7% dzieci z grupy II.
Stwierdzono równie¿, ¿e czas hospitalizacji dzieci z grupy II uleg³ skróceniu [22].
Natomiast Guarino i wsp. wykazali, ¿e podawanie Lactobacillus GG skraca czas trwania biegunki z sze¶ciu dni do trzech, bez wzglêdu na jej pod³o¿e [23]. Równie¿ Oberhelman i wsp. wskazuj± na skuteczno¶æ
Lactobacillus GG w zapobieganiu biegunkom, szczególnie u dzieci w wieku 18-29 mie-
siêcy [24].
Oceniano tak¿e skuteczno¶æ Saccharomyces boulardii w leczeniu ostrej biegunki u dzieci. Przeprowadzona przez Szajewsk± i wsp. metaanaliza obejmuj±ca 619 chorych wykaza³a, ¿e podawanie Saccharomyces
boulardii skraca ¶rednio o oko³o jednego dnia czas trwania biegunki w porównaniu z grup± kontroln± [25].
Ponadto opublikowany w 2008 roku raport Grupy Ekspertów Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i ¯ywienia oraz Europejskiego Towarzystwa Chorób Zaka¼nych u Dzieci wskazuje, ¿e stosowanie Lactobacillus GG oraz Saccharo-
myces boulardii ma pozytywny skutek u dzieci z ostr± biegunk± [26].
Nale¿y jednak podkre¶liæ, ¿e mechanizm dzia³ania probiotyku zale¿y od rodzaju szczepu i od stosowanej dawki. Wskazuj± na to wyniki badañ niektórych szczepów z rodzaju Lactobacillus, m.in. Lb. rhamnosus GG (stê¿enie 2×10 10-11, przez piêæ dni, dwa razy dziennie), Lb. reuteri ATCC 55730 (stê¿enie 1010-11, raz dziennie, maksymalnie przez piêæ dni) oraz dro¿d¿y
S. boulardii (dawka 200 mg co 8 h). Wyniki metaanalizy przeprowadzonej przez van Niela i wsp. wskazuj±, ¿e podawanie probiotyku w dawce minimum 1010 jtk istotnie skraca czas trwania biegunki, przy czym najlepszy efekt obserwowano po podaniu probiotyku w stê¿eniu 1011 jtk [27].
Istotny aspekt stosowania probiotyków stanowi tak¿e profilaktyka biegunek wewn±trzszpitalnych u niemowl±t. Wyniki randomizowanego badania z podwójnie ¶lep± prób± kontrolowan± placebo, dotycz±cego zastosowania Lactobacillus GG w profilaktyce biegunek wewn±trzszpitalnych u dzieci (wiek 1-36 miesiêcy) a przeprowadzonego przez Szajewsk± i wsp., wskazuj±, ¿e podawanie wymienionego probiotyku w dawce 6 x 109 jtk
redukuje ryzyko wyst±pienia biegunki wewn±trzszpitalnej z 33,3% do 6,7% [28]. Równie¿ wyniki badañ przeprowadzonych przez Weizmana i wsp. na grupie 201 niemowl±t w wieku 4-10 miesiêcy poddanych hospitalizacji wskazuj±, ¿e bakterie probiotyczne mog± dzia³aæ prewencyjnie i zmniejszaæ czêsto¶æ biegunek o pod³o¿u infekcyjnym. Badacze wykazali, ¿e u niemowl±t, którym podawano Bifidobacterium lactis (Bb-12) lub Lactobacillus reuteri (ATCC 55730), biegunki wystêpowa³y rzadziej i charakteryzowa³ je krótszy czas trwania w porównaniu z grup± kontroln± [29]. Podobne wyniki uzyskali Chouraqui i wsp., którzy podawali Bifidobacterium lactis B12 jako dodatek do mieszanek mleka zakwaszonego u niemowl±t do ósmego miesi±ca ¿ycia [30].
Probiotyki a biegunka poantybiotykowa
Istotny problem z klinicznego punktu widzenia stanowi równie¿ biegunka poantybiotykowa. Jej wystêpowanie obserwuje siê u oko³o 5-40% osób poddanych antybiotykoterapii. W przypadku dzieci odsetek ten wynosi 11-40% [31].
Podawanie antybiotyków powoduje zniszczenie czê¶ci mikroflory jelitowej oraz os³abienie oporno¶ci na kolonizacjê jelita przez Clostridium difficile, co prowadzi do pojawienia siê nasilonej biegunki, a w konsekwencji mo¿e spowodowaæ zniszczenie ¶luzówki jelita [32].
Wyniki dotychczas przeprowadzonych metaanaliz wskazuj±, ¿e podawanie probiotyków wi±¿e siê z ograniczeniem ryzyka wyst±pienia biegunki poantybiotykowej o oko³o 60% [33], przy czym obserwuje siê ró¿n± skuteczno¶æ poszczególnych drobnoustrojów probiotycznych. Pewien wyj±tek stanowi L. casei DN-114 001. W prospektywnym badaniu z randomizacj±, przeprowadzonym metod± podwójnie ¶lepej próby z placebo, udowodniono, ¿e profilaktyczne podawanie napoju probiotycznego zawieraj±cego Lacto-
bacillus casei DN-114 001, Streptoccocus thermophilus oraz L. bulgaricus osobom powy¿ej 50 r.¿. leczonym antybiotykami zarówno podczas terapii, jak i przez siedem dni po jej zakoñczeniu zmniejsza ryzyko wyst±pienia biegunki poantybiotykowej, a tak¿e biegunki zwi±zanej z zaka¿eniem C. difficile [34].
Metaanaliza obejmuj±ca 34 badania wykaza³a, ¿e w leczeniu biegunek poantybiotykowych u dzieci i osób doros³ych najskuteczniej dzia³aj± szczepy Lb. rhamnosus GG [35] oraz dro¿d¿aki Saccharomyces boulardii. Randomizowane badania przeprowadzone przez Kotowsk± i wsp. na grupie 269 dzieci, którym podawano doustnie ten probiotyk w dawce 250 mg dwa razy na dobê, wykaza³y rzadsze wystêpowanie u nich biegunki (7,5%) ni¿ u dzieci z grupy kontrolnej otrzymuj±cej placebo (23%). Jednocze¶nie nie zaobserwowano ¿adnych negatywnych skutków dzia³ania tego probiotyku [36]. Badania przeprowadzone przez Hicksona i wsp. wskazuj±, ¿e równie efektywnym dzia³aniem u pacjentów z biegunk± poantybiotykow± charakteryzuje siê Lb. casei
DN-114001 [34].
Przeprowadzone przez Vanderhoofa i wsp. randomizowane badanie kliniczne z podwójnie ¶lep± prób±, kontrolowane placebo, obejmuj±ce 202 dzieci w wieku od sze¶ciu miesiêcy do 10 lat, wykaza³o, ¿e w przypadku dzieci, którym podawano Lactobacillus GG w dawce 1 x 1010-2 x 1010 jtk na dobê, biegunka poantybiotykowa wyst±pi³a jedynie u siedmiorga, a w grupie kontrolnej otrzymuj±cej placebo u 25 dzieci. Ponadto po zastosowaniu wymienionego probiotyku w grupie badanej znamiennie zmniejszy³a siê czêstotliwo¶æ oddawania stolca i poprawi³a jego konsystencja w porównaniu z grup± kontroln± [37].
Jednym z najciê¿szych powik³añ u chorych po antybiotykoterapii jest rzekomo b³oniaste zapalenie jelit, wywo³ywane przez Clostridium difficile; wystêpuje ono w przypadku 10-20% wszystkich biegunek poantybiotykowych. Wówczas jest konieczne m.in. podawanie niepatogennych kultur mikroorganizmów, które mog± przywróciæ równowagê ekosystemu jelit. Drobnoustrojami probiotycznymi, które nale¿y zastosowaæ, s±: Lactobacillus
acidophilus, L. bulgaricus, Enterococcus
faecium Bifidobacterium longum oraz
Saccharomyces boulardii. Jedna z przeprowadzonych metaanaliz, obejmuj±ca 31 randomizowanych badañ (ponad 3000 pacjentów), wykaza³a, ¿e Saccharomyces boulardii,
Lactobacillus rhamnosus GG oraz mieszanina probiotyków znacz±co redukuj± ryzyko wyst±pienia biegunki poantybiotykowej (25 badañ) i zapobiegaj± wyst±pieniu biegunki wywo³anej przez Clostridium difficile (sze¶æ badañ) [38].
Preparatami o udokumentowanej skuteczno¶ci w zapobieganiu biegunce poantybiotykowej dostêpnymi w Polsce s±: S. boulardii
(doro¶li i dzieci), Lactobacillus GG (wy³±cznie dzieci), L. rhamnosus E/N, Oxy, Pen (dzieci), Str. thermophilus & B. lactis Bb12 (dzieci).
Probiotyki a biegunka podró¿nych
Innym istotnym problemem jest biegunka podró¿nych, stanowi±ca epizod ostrej biegunki i mog±ca wyst±piæ podczas podró¿y do krajów rozwijaj±cych siê o niskim standardzie sanitarnym. Najczêstsz± jej przyczyn± (ponad 80% przypadków) jest zaka¿enie bakteryjne wywo³ane przez enterotoksyczne szczepy E. coli lub
Campylobacter, Shigella czy Salmonella. Przyczyn± oko³o 10% zachorowañ s± paso¿yty (Giardia intestinalis, Entamoeba histolytica
i Cryptosporidium parvum), a w 5% przypadków wirusy (rotawirusy i norowirusy).
Uwa¿a siê, ¿e w oko³o 1/3 przypadków za wywo³anie biegunki odpowiada wiêcej ni¿ jeden patogen. Aby zapobiec wyst±pieniu biegunki podró¿nych, zaleca siê przyjmowanie probiotyków jeszcze przed wyjazdem oraz podczas podró¿y.
Metaanaliza przeprowadzona przez McFarlanda wykaza³a, ¿e stosowanie Saccharomyces boulardii znacz±co zmniejszy³o liczbê epizodów biegunki podró¿nych [39].
Skuteczno¶æ Saccharomyces boulardii w zapobieganiu biegunce podró¿nych oceniali tak¿e Kollaritsch i wsp. [40]. Badaniem objêto grupê 3000 podró¿nych, z nich do dalszych obserwacji wybrano 1016 osób. Stwierdzono, ¿e dawka Saccharomyces
boulardii 250 mg lub 100 mg dziennie istotnie zmniejsza³a czêstotliwo¶ci pojawiania siê biegunki. Je¶li probiotyk by³ podawany piêæ dni przed podró¿±, biegunka pojawi³a siê w 35,3% pacjentów, natomiast u osób, którym probiotyk zosta³ podany ju¿ po rozpoczêciu podró¿y, wystêpowa³a czê¶ciej, bo u 46,9%. Oksanen i wsp. analizowali skuteczno¶æ szczepu Lactobacillus rhamnosus GG w zapobieganiu biegunce podró¿nych i wykazali, ¿e jego zastosowanie wi±¿e siê ze znacznie mniejsz± czêsto¶ci± wystêpowania biegunki u osób, którym podawano ten probiotyk [41].
Podobne spostrze¿enia pojawi³y siê w pracy Hiltona i wsp. [42].
Probiotyki a uk³ad oddechowy
Z uwagi na immunomoduluj±ce dzia³anie probiotyków (np. zwiêkszanie aktywno¶ci fagocytarnej leukocytów, zwiêkszanie produkcji specyficznych przeciwcia³) [43] oraz wzmacnianie bariery jelitowej [44] teoretycznie jest mo¿liwe zastosowanie probiotyków w profilaktyce zaka¿eñ górnych dróg oddechowych.
Vouloumanou i wsp. dokonali przegl±du 14 badañ z randomizacj±, w których oceniano wp³yw probiotyków na czêsto¶æ infekcji dróg oddechowych [45]. W czterech analizowanych badaniach stwierdzono ni¿sz± liczbê zachorowañ; w 5/6 badañ ³agodniejszy przebieg infekcji, a w 3/9 badañ skrócenie czasu choroby. Autorzy sugeruj±, ¿e probiotyki mog± ³agodziæ przebieg choroby i skracaæ czas jej trwania, ale nie wp³ywaj± na czêsto¶æ zachorowañ.
Probiotyki stosowane po operacjach
Rayes i wsp. oceniali skuteczno¶æ probiotyków w zapobieganiu zaka¿eniom szpitalnym u chorych poddanych wcze¶niej zabiegom chirurgicznym [46]. Autorzy przeprowadzili analizê 15 dotychczas opublikowanych badañ z randomizacj±.
W 10 z nich stwierdzono, ¿e podawanie probiotyków lub synbiotyków znacznie obni¿a³o liczbê zaka¿eñ bakteryjnych w porównaniu z grup± kontroln±. W przypadku resekcji trzustki (dwa badania) zaobserwowano mniejsz± liczbê infekcji i krótszy czas hospitalizacji u pacjentów, którym podawano probiotyk. Podobne wyniki (dwa badania) uzyskano u pacjentów po resekcji w±troby przyjmuj±cych probiotyk oraz u pacjentów po transplantacji w±troby (dwa badania) przyjmuj±cych synbiotyk. Zmniejszenie siê liczby infekcji, obni¿enie siê wska¼nika zachorowañ na sepsê i skrócenie czasu pobytu na oddziale intensywnej opieki medycznej obserwowano u pacjentów po urazach wymagaj±cych interwencji chirurgicznej, przyjmuj±cych synbiotyk (dwa badania) [46].
Pi¶miennictwo:
1. Maeda N., Nakamura R., Hirose Y. i wsp.: Oral administration of heat-killed Lactobacillus plantarum L-137 enhances protection against influenza virus infection by stimulation of type I interferon production in mice, Int Immunopharmacol 2009, 9, 1122-5.
2. Williams N. T.: Probiotics, Am J Health Syst Pharm 2010, 67, 449-58.
3. Jack R. W., Tagg J. R., Ray B.: Bacteriocins of Gram-positive bacteria, Microbiol Rev 1996, 59, 171-200.
4. Gibson G. R., Roberfroid M. B.: Dietary modulation of the human colonic microbiota, introducing the concept of prebiotics, J Nutr 1995, 125, 1401-12.
5. Cukrowska B.: Probiotyki w atopowym zapaleniu skóry, Zaka¿enia 2010, 3-6.
6. Rafter J.: Lactic acid bacteria and cancer: mechanistic perspective, Br J Nutr 2002, 88,
S89-94.
7. Rowland I. R.: The role of the gastrointestinal microbiota in colorectal cancer, Curr Pharm Des 2009, 15, 1524-7.
8. Rafter J., Bennett M., Caderni G., Clune I., Hughes R., Karlsson P. C., Klinder A., O'Riordan M., O'Sullivan G., Pool-Zobel B., Rechkemmer G., Roller M., Rowland I. R. Salvadori M., Thijs H., Van Loo J., Watzl B., Collins J. K.: Dietary synbiotics reduce cancer risk factors in polypectomized and colon cancer patients, Am J Clin Nutr 2007, 85 (2), 488-96.
9. Marchand J., Vanderplas Y.: Microorganisms administered in the benefit of the host: myths and facts, Eur J Gastroenterol Hepatol 2001, 2, 1077-88.
10. Huang J. S., Bousvaros A., Lee J. W. i wsp.: Efficacy of probiotic use in acute diarrhea in children: a meta-analysis, Dig Dis Sci 2002, 47, 2625-34.
11. Szajewska H., Skórka A., Ruszczynski M. i wsp.: Meta-analysis: Lactobacillus GG for treating acute diarrhoea in children, Aliment Pharmacol Ther 2007, 25, 871-81.
12. Szajewska H., Skórka A., Dylag M.: Meta-analysis: Saccharomyces boulardii for treating acute diarrhoea in children, Aliment Pharmacol Ther 2007, 25, 257-64.
13. Vasiljevic T., Shah N. P.: Probiotics - from Metchnikoff to bioactives, Int Dairy J 2008, 18, 714-28.
14. Canani R. B., Cirlillo P., Termin G. i wsp.: Probiotics for treatment of acute diarrhoea in children: randomized clinical trial of five different preparations, BMJ 2007, 335, 340.
15. Kurugul Z. i wsp.: Effects of Saccharomyces
boulardii in children with acute diarrhea, Acta Pediatr 2005, 94, 44-7.
16. Biloo A. G. i wsp.: Role of a probiotic
(Saccharomyces boulardii) in management and prevention of diarrhoea, World J Gastrol 2006, 12 (28), 4557-60.
17. de Roos N. M., Katan M. B.: Effects of probiotic bacteria on diarrhea, lipid metabolism and carcinogenesis: a review of papers published between 1988 and 1998, Am J Clin Nutr 2000, 71, 405-11.
18. Guandalini S., Pensabene L., Abu Zikri M. I.:
Lactobacillus GG administered in oral rehydration solution to children with acute diarrhea: a multicenter European trial, J Pediatr Gastroenterol Nutr 2000, 30, 54-60.
19. Szymanski H., Pejcz J., Jawien A.: Treatment of acuta infectious diarrhoea in infants and children with a mixture of three Lactobacillus rhamnosus strains - a randomized, double-blind, placebo-controlled trial, Aliment Pharmacol Ther 2006, 23, 247-53.
20. Szajewska H., Mrukowicz J.: Probiotics in the treatment and prevention of acute infectious diarrhea in infants and children: a systematic review of published randomized, double-blind, placebo controlled trials, J Pediatr Gastroenterol Nutr 2001, 33, 17-25.
21. Basu S., Chatterjee M., Ganguly S. i wsp.: Effect of Lactobacillus rhamnosus GG in persistent diarrhoea in Indian children: a randomized controlled trial, J Clin Gastroenterol 2007, 41 (8), 756-60.
22. Guandalini S. i wsp.: Lactobacillus GG administered in oral rehydratation solution to children with acute diarrhoea: a multicenter European trial, J Pediatr Gastroenterol Nutr 2000, 30, 54-60.
23. Guarino A. M. i wsp.: Oral bacterial therapy reduces the duration of symptoms and of viral excretion in children with mild disease, J Pediatr Gastroenterol Nutr 1997, 25, 516-9.
24. Oberhelman R. i wsp.: A placebo-controlled trial of Lactobacillus GG to prevent diarrhea in undernourished Peruvian children, J Pediatr 1999, 134, 15-20.
25. Szajewska H., Skórka A., Dylag M.: Meta-analysis: Saccharomyces boulardii for treating acute diarrhea in children, Aliment Pharmacol Ther 2007, 25, 257-64.
26. Guarino A., Albano F., Ashkenazi S. i wsp.: The ESPGHAN/ESPID Guidelines for the management of acute gastroenteritis in children in Europe, J Ped Gastr Nutr 2008, 46, S81-122.
27. van Niel C. W., Feudtner C., Garrison M. M.,
Christakis D. A.: A Lactobacillus therapy for acute infectious diarrhea in children: Meta-analysis, Pediatrics 2002, 109, 678-84.
28. Szajewska H. i wsp.: Efficacy of Lactobacillus GG in prevention of nosocomial diarhhea in infants, J Pediatr 2001, 138, 361-5.
29. Weizman Z., Asli G., Elsheikh A.: Effect of probiotic infant formula on infections in child care centers: comparison of two probiotic agents, Pediatrics 2005, 115, 5-9.
30. Chouraqui J. P., van Egroo L. D, Fichot M. C.:
Acidified milk formula supplemented with Bifidobacterium lactis: impact on infant diarrhea in residential care settings, J Ped Gastroent Nutr 2004, 38, 288-92.
31. Turck D., Bernet J. P., Marx J. i wsp.: Incidence and risk factors for of oral antibiotic-associated diarrhea in an outpatient pediatric population,
J Pediatr Gastroenterol Nutr 2003, 37, 22-6.
32. Socha J.: Mikroflora jelitowa a antybiotykoterapia, Ped Pol 1995, 70, 547-52.
33. D'Souza A. L., Rajkumar C., Cooke J., Bulpitt C. J.: Probiotics in prevention of antibiotic associated diarrhoea: meta-analysis, Br Med J 2002, 324, 1361-4.
34. Hickson M., D'Souza A. L., Muthu N. i wsp.: Use of probiotic Lactobacillus preparation to prevent diarrhoea associated with antibiotics: randomised double blind placebo controlled trial, Br Med J 2007, 335, 80-5.
35. Sazawal S., Hiremath G., Dhingra U.,
Malik P., Deb S., Black R. E.: Efficacy of probiotics in prevention of acute diarrhoea: a meta-analysis of masked, randomised, placebo-controlled trials, Lancet Infect Dis 2006, 6, 374-82.
36. Kotowska M., Albrecht P., Szajewska H.: Saccharomyces boulardii in the prevention of antibioticassociated diarrhoea in children: a randomized double-blind placebo-controlled trial, Aliment Pharmacol Ther 2005, 21, 583-90.
37. Vanderhoof J. i wsp.: Lactobacillus GG in the prevention of antibiotic-associated diarrhea in children, J Pediatr 1999, 135, 564-8.
38. McFarland L. V.: Meta-analysis of probiotics for the prevention of antibiotic associated diarrhoea and the treatment of Clostridium difficile disease, Am J Gastroenterol 2006, 101 (4), 812-22.
39. McFarland L. V.: Meta-analysis of probiotics for the prevention of traveler's diarrhea, Travel Med Infect Dis 2007, 5, 97-105.
40. Kollaritsch H. i wsp.: Prevention of traveler's diarrhea: comparison of different non-antibiotic preparations, Travel Med 1989, 7,
9-17.
41. Oksanen P. J., Salminen S., Saxelin M.: Prevention of travellers diarrhoea by Lactobacillus GG, Ann Med 1990, 22 (1), 53-6.
42. Hilton E., Kolakowski P., Singer C. i wsp.: Efficacy of Lactobacillus GG as a diarrheal prevention in travelers, J Travel Med 1997, 4, 41-3.
43. Donnet-Hughes A., Rochat F., Serrant P. i wsp.: Modulation of nonspecific mechanisms of defense by lactic acid bacteria: effective dose,
J Dairy Sci 1998, 82, 863-9.
44. Perdigon G., Alvarez S., Rachid M. i wsp.: Immune system stimulation by probiotics, J Dairy Sci 1995, 78, 1597-606.
45. Vouloumanou E. K., Makris G. C., Karageorgopoulos D. E., Falagas M. E.: Probiotics for the prevention of respiratory tract infections: a systematic review, Int J Antimicrob Agents 2009, 34, 197, e1-10.
46. Rayes N., Seehofer D., Neuhaus P.: Prebiotics, probiotics, synbiotics in surgery - are they only trendy, truly effective or even dangerous? Langenbecks Arch Surg 2009, 394, 547-55.
|