zakazenia.org.pl

  

 
3/2016 

 

 

 

 

 
 

 

 
 
Czy czyta³ Pan/Pani najnowszy numer Zaka¿eñ?
Poka¿ wyniki
 

 

suplement jabÅ‚kowski  

 

 
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
 

 

 
 
 
 
1/2012


Rola probiotyków i prebiotyków w procesie immunomodulacji w przewodzie pokarmowym



The role of probiotics and prebiotics in the process of immunomodulation in the gastrointestinal tract

prof. dr hab. med. El¿bieta Maciorkowska

dr med. Ewa Ryszczuk

Streszczenie

Po³±czenie probiotyku i prebiotyku nazwane synbiotykiem cechuje korzystny wp³yw na organizm cz³owieka, czego wyrazem jest modulacja odpowiedzi immunologicznej przewodu pokarmowego. Immunomodulacyjne oddzia³ywanie na b³onê ¶luzow± przewodu pokarmowego zale¿y od szczepu probiotyku, a przejawem jest wp³yw na nieswoist± oraz swoist± odpowied¼ immunologiczn± b³ony ¶luzowej przewodu pokarmowego zarówno komórkow±, jak i humoraln±. Probiotyki, które kolonizuj± b³onê ¶luzow± przewodu pokarmowego, konkuruj± z bakteriami patogennymi o receptory enterocytu i zwiêkszaj± szczelno¶æ nab³onkowej bariery b³ony ¶luzowej. Modulowanie przez probiotyki niespecyficznej odpowiedzi immunologicznej przewodu pokarmowego polega na aktywowaniu komórek fagocytarnych, produkowaniu przeciwbakteryjnych substratów, a tak¿e neutralizacji toksyn bakteryjnych i stymulacji sekrecji wydzielniczej immunoglobuliny IgA, natomiast modulowanie humoralnej odpowiedzi immunologicznej w przewodzie pokarmowym jest wynikiem zwiêkszania przez probiotyki sekrecji szeregu cytokin profilu Th1. Modulacyjne oddzia³ywanie synbiotyku na uk³ad immunologiczny przewodu pokarmowego wydaje siê byæ alternatywn± do antybiotykoterapii metod± zapobiegania i leczenia infekcji przewodu pokarmowego oraz wywo³ywanych przez nie stanów zapalnych b³ony ¶luzowej czy zmian alergicznych.

Summary

The combination of probiotics and prebiotics known as the synbiotic is characterized by its influence on the host’s organism, which can be observed in the modulation of the immune response in the gastrointestinal tract. This immunomodulatory effect affecting both a nonspecific and specific, cellular and humoral immune response of the mucosa of the alimentary canal depends on the specific strain of the prebiotic. Probiotics, colonising the mucosa of the alimentary canal, compete with pathogenic bacteria for receptors of the enterocyte, increase the impermeability of the epidermal barrier of the alimentary canal mucosa. While modulating a non-specific immune response, they activate numerous phagocytic cells, produce antibacterial substrates as well as are able to neutralize bacterial toxins and stimulate the secretion of IgA immunoglobulin. Thus, modulating a humoral immune response, they increase the secretion of numerous cytokines of the Th1 profile. The modulating effect of the synbiotic on the immune system of the alimentary canal seems to be an alternative method to the antibiotic therapy, preventing and treating the infection of the alimentary canal that causes inflammatory processes in the mucosa or allergic processes in the organism.

S³owa kluczowe/Key words

probiotyki ➧ prebiotyki ➧ odpowied¼ immunologiczna ➧ dzieci

probiotics ➧ prebiotics ➧ immune response ➧ children

Probiotyki to ¿ywe mikroorganizmy niewykazuj±ce dzia³ania toksycznego i chorobotwórczego w stosunku do organizmu gospodarza. W³a¶ciwo¶ci probiotyczne maj± szczepy bakterii kwasu mlekowego, takie jak: Bifidobacterium, Lactobacillus, Enterococcus, Propionibacterium, Lactococcus, Bifidus i Streptococcus salivarius, oraz dro¿d¿e Saccharomyces boulardii. Natomiast prebiotyki to niepodlegaj±ce trawieniu sk³adniki diety wspomagaj±ce kolonizacjê b³ony ¶luzowej przewodu pokarmowego przez bakterie probiotyczne. Do prebiotyków zalicza siê inulinê, oligofruktozê, fruktooligosacharydy, polisacharydy, pochodne galaktozy i β-glukanów, skrobiê oraz b³onnik. Prebiotyki wystêpuj± m.in. w cebuli, bananach, pszenicy, karczochach, czosnku. Po³±czenie probiotyku i prebiotyku jest nazywane synbiotykiem.

Synbiotyki dzia³aj± w przewodzie pokarmowym w nastêpuj±cy sposób:

  • utrzymuj± homeostazê i równowagê flory jelitowej przewodu pokarmowego;
  • powoduj± spójno¶æ b³ony ¶luzowej przewodu pokarmowego przez zaburzanie transdukcji zwi±zanej z kontrol± struktury obwódek zamykaj±cych enterocytu, tzw. po³±czeñ zamykaj±cych (TJ – tight junctions);
  • moduluj± aktywno¶æ uk³adu immunologicznego b³ony ¶luzowej przewodu pokarmowego zarówno humoraln±, jak i komórkow±; ten immunomodulacyjny wp³yw na b³onê ¶luzow± jest zale¿ny od konkretnego szczepu probiotyku.

Najbardziej rozpowszechnionymi bakteriami probiotycznymi s± bakterie kwasu mlekowego, w szczególno¶ci szczepy bakterii Lactobacillus i Bifidobacterium, które maj± doskona³e w³a¶ciwo¶ci adhezyjne, co skutkuje wiêksz± ni¿ u bakterii patogennych zdolno¶ci± do kolonizacji b³ony ¶luzowej przewodu pokarmowego. Ograniczaj± one kolonizacjê bakterii patogennych przez konkurowanie z nimi o receptory enterocytu. Maj± tak¿e zdolno¶æ obni¿ania pH na powierzchni enetrocytu, co hamuje rozwój patogenów [1].

Ponadto probiotyki, wp³ywaj±c na po³±czenia miêdzy enterocytami, tzw. po³±czenia zamykaj±ce typu TJ, wzmacniaj± barierê nab³onkow± b³ony ¶luzowej przewodu pokarmowego i tym samym zapobiegaj± dalszej penetracji patogenów do g³êbszych jej warstw. Po³±czenia zamykaj±ce typu TJ wraz z desmosomami i strefami przylegania wchodz± w sk³ad kompleksu ³±cz±cego s±siaduj±ce komórki nab³onkowe i uczestnicz± w utrzymaniu ci±g³o¶ci bariery jelitowej [2]. Wp³yw probiotyków na po³±czenia miêdzy enterocytami polega na aktywacji takich kinaz, jak: kinaza bia³kowa aktywowana przez miotogen, kinaza p38, oraz kinaza 3-fos­fatydyloinozytolu. Probiotyki wykazuj± tak¿e troficzny efekt w stosunku do komórki enetrocytu. Przyk³adem tego s± dro¿d¿e Saccharomyces boulardii, które wydzielaj± enzymy sperminê i spermidynê przyspieszaj±ce dojrzewanie enterocytu.

Mikroorganizmy probiotyczne przylegaj± do enerocytu, a nastêpnie wnikaj± do kêpek Peyera i blaszki w³a¶ciwej, w której s± obecne makrofagi i komórki dendrytyczne stanowi±ce g³ówne komórki fagocytarne ¶luzówki przewodu pokarmowego. Komórki dendrytyczne przez aktywacjê dziewiczych limfocytów T i B jako jedyne s± zdolne do pobudzania pierwotnej odpowiedzi immunologicznej b³ony ¶luzowej przewodu pokarmowego.

Niepatogenne Gram(+) bakterie kwasu mlekowego, szeroko rozpowszechnione w ¶rodowisku naturalnym, wzmacniaj± niespecyficzn± odpowied¼ immunologiczn± przewodu pokarmowego przez indukcjê fagocytozy bakterii patogennych. Fagocytoza stanowi wczesn± fazê aktywowanych procesów zapalnych; wówczas przy udziale toksycznych czynników uwalnianych przez komórki fagocytarne, takich jak wolne rodniki tlenowe i enzymy lityczne, dochodzi do dalszych procesów, prowadz±cych w konsekwencji do apoptozy bakterii patogennych.

Klein i wsp. [3] wykazali we krwi m³odzie¿y otrzymuj±cej w diecie probiotyki znacz±cy wzrost granulocytów i monocytów maj±cych zdolno¶ci fagocytarne w porównaniu z grup± kontroln±.

Bakteria Lactobacillus lactis powoduje zwiêkszenie siê ekspresji receptora CR3 na powierzchni neutrofili. Receptor ten odgrywa du¿± rolê w procesie inicjacji fagocytozy. Fang i wsp. [4] za pomoc± cytometrii przep³ywowej wykazali indukowany przez Lactobacillus lactis wzrost ekspresji receptora CR3 na powierzchni neutrofili oraz podkre¶lili wp³yw tej bakterii probiotycznej na regulacjê niespecyficznej odpowiedzi immunologicznej w ¶wietle przewodu pokarmowego.

Dro¿d¿e Saccharomyces boulardii akty­wuj± komórki dendrytyczne, które kontroluj± aktywacjê limfocytów T odpowiedzialnych za inicjacjê procesów zapalnych. Saccharomyces boulardii zwiêksza ekspresjê cz±stek CD40, CD80 na powierzchni komórek dendrytycznych odpowiedzialnych za aktywacjê macierzystych limfocytów T. Jednak równocze¶nie bakteria ta hamuje aktywacjê cz±stek CD197 na powierzchni komórki dendrytycznej, to za¶ hamuje równie¿ procesy, na które wp³ywa ta moleku³a, a wiêc migracjê komórek uk³adu immunologicznego z krwi do uk³adu limfatycznego w b³onie ¶luzowej przewodu pokarmowego, przez co zostaje ograniczony miejscowy proces zapalny w jelicie [5].

Zdolno¶æ aktywacji komórek dendrytycznych ma tak¿e probiotyczna bakteria Lactobacillus rhamnosus GG. Indukuje ona dojrzewanie komórek dendrytycznych.

Elmadfa i wsp. [6] przy u¿yciu syntetycznego szczepu bakterii probiotycznych LAB, zawieraj±cego w swym sk³adzie Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53103) oraz Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus (ATCC 11842), wykazali zdolno¶æ aktywacji komórek dendrytycznych przez wymienione szczepy w wyniku aktywacji takich moleku³, jak CD80, CD86 oraz CD54, obecnych na ich powierzchni.

Badania in vitro pokaza³y tak¿e, ¿e probiotyczne bakterie typu Lactobacillus pobudzaj± swoisty receptor komórek dendrytycznych DN-SIGN (dendritic cell-specific intercellular adhesion molekule 3-grabbing non-integrin). DN-SIGN, podobnie jak TLR (toll like receptors), nale¿y do receptorów rozpoznaj±cych wzorce molekularne. Szczepy probiotyczne reaguj±ce z DN-SIGN pobudzaj± aktywacjê regulacyjnych limfocytów T produkuj±cych IL-10 [7].

Badania przeprowadzone na zwierzêtach wykazuj±, ¿e bakterie probiotyczne, podobnie jak bakterie jelitowe, dzia³aj± za po¶rednictwem TLR. Probiotyki, reaguj±c z TLR, aktywuj± drogi sygnalizacyjne prowadz±ce do produkcji cytokin prozapalnych przez czynnik transkrypcyjny NF-kappaB (j±drowy czynnik transkrypcyjny), co ma bezpo¶redni wp³yw na utrzymanie równowagi cytokinowej [8].

Bakteria Lactobacillus rhamnosus GG powoduje równie¿ wzrost ekspresji receptorów CR1 oraz CR3 na powierzchni neutrofili i w ten sposób aktywuje procesy fagocytozy.

Pelto i wsp. [9] wykazali wzrost ekspresji tych¿e receptorów na powierzchni neutrofili u pacjentów z nadwra¿liwo¶ci± na bia³ka mleka krowiego oraz spadek ich ekspresji po spo¿yciu produktów mlecznych, zawieraj±cych probiotyczny szczep Lactobacillus rhamnosus GG. Podsumowuj±c swe obserwacje, powy¿si badacze podkre¶laj±, i¿ Lactobacillus rhamnosus GG indukuje procesy fagocytozy u zdrowych osobników, hamuje za¶ je u pacjentów obci±¿onych alergi±.

Probiotyki wp³ywaj± tak¿e na aktywno¶æ komórek NK. Badania Ogawy i wsp. [10] wykaza³y, i¿ Lactobacillus casei wp³ywa na komórki NK przy udziale IL-15, która nasila ich proliferacjê i funkcje lityczne. Natomiast Takeda i wsp. [11] podkre¶laj± rolê tego szczepu probiotycznego w aktywacji komórek NK za po¶rednictwem IL-12. Interleu­kina-12 jako hetorodimer 70 kDa zbudowany z dwóch ³añcuchów polipeptydowych nasila produkcjê INF-γ przez komórki NK i limfocyty T.

Bakterie kwasu mlekowego produkuj± tak¿e substraty maj±ce przeciwbakteryjne w³a¶ciwo¶ci (np. mucyny); hamuj± one adhezjê bakterii patogennych przez stymulacjê genu MUC-2. A wiêc glikoproteiny produkowane przez bakteriê Lactobacillus GG wykazuj± ochronne dzia³anie w zaka¿eniach jelitowych. Bifidobacterium bytuj±ce w jelicie cienkim i grubym chroni± gospodarza przed patogenami przez produkowanie przeciwbakteryjnych czynników zwanych bakteriocynami, bêd±cych naturalnymi antybiotykami [12].

Bakteriocyny indukuj± wydzielanie przez enterocyty defenzyn, które niszcz± patogeny, to za¶ wp³ywa na normalizacjê mikroflory jelitowej, zmniejszenie siê zmian zapalnych b³ony ¶luzowej oraz stabilizacjê bariery jelitowej. Takie dzia³anie wykazuje na przyk³ad probiotyczny szczep E. coli Nissle 1917, który silnie indukuje ekspresjê genów defenzyny B2 w komórkach nab³onka jelitowego w zale¿no¶ci od czasu jego stosowania i dawki [13].

Dro¿d¿e Saccharomyces boulardii maj± zdolno¶æ neutralizowania toksyny A Clostridium difficile [14] oraz Vibrio cholerae [15], a tak¿e wp³ywaj± na transport i sekrecjê elektrolitów przez enterocyty [14]. Saccharomyces boulardii wydziela proteazê serynow±, która niszczy toksynê A Clostridium difficile, oraz bia³ko o masie cz±steczkowej 120 kDa, zaanga¿owane w hamowanie sekrecyjnego dzia³ania toksyny Vibrio cholerae.

Neutralizacja toksyny A jest wynikiem hamuj±cego oddzia³ywania szczepów probiotycznych dro¿d¿y na szlak patogenetyczny MAP kinazy (miogen activated protein kinaze) i kinazy p 38. Wiadomo, i¿ zarówno toksyna A Clostridium difficile, jak i MAP kinaza aktywuj± IL-8. Chen i wsp. [14] podkre¶laj± dwukierunkowy hamuj±cy wp³yw dro¿d¿y Saccharomyces boulardii na produkcjê tej cytokiny.

Mechanizmem moduluj±cym odpowied¼ uk³adu immunologicznego gospodarza jest równie¿ wp³yw bakterii probiotycznych na produkcjê sekrecyjnej immunoglobuliny A (sIgA). Immunoglobulina ta, oporna na procesy proteolizy, chroni b³onê ¶luzow± przewodu pokarmowego przed inwazj± obecnych w ¶wietle przewodu pokarmowego potencjalnych patogenów oraz ich toxyn.

Rosenfeldt i wsp. [16] na podstawie testu z laktuloz± i mannitolem wykazali, ¿e u dzieci z wypryskiem atopowym probiotyczne szczepy Lactobacillus rhamnosus 19070-2 oraz Lactobacillus reuteri DSM 12246 zmniejsza³y przepuszczalno¶æ bariery jelitowej. Natomiast Viljanen i wsp. [17] obserwowali wzrost produkcji sekrecyjnych przeciwcia³ IgA po aplikacji probiotycznych LGG dzieciom z alergi± na bia³ka mleka krowiego, a zastosowany przez grupê czesk± w prewencji alergii pokarmowej szczep E. coli 083 stymulowa³ d³ugotrwa³± produkcjê naturalnych przeciwcia³ sekrecyjnych i kr±¿±cych w klasie IgA i IgM [18].

Jak widaæ, w³a¶ciwo¶ci immunomodulacyjne probiotyków polegaj± nie tylko na wp³ywaniu przez nie na odpowied¼ komórkow±, ale tak¿e na odpowied¼ humoraln± uk³adu immunologicznego.

Probiotyki moduluj± odpowied¼ immunologiczn± przewodu pokarmowego przez stymulacjê odpowiedzi typu Th1 oraz zmniejszenie odpowiedzi immunologicznej typu Th2. Jednak¿e powy¿szy efekt modulacyjny bakterii probiotycznych ¶ci¶le zale¿y od konkretnego szczepu. Komórki Th1 produkuj± prozapalne cytokiny, takie jak: INF-γ, TNF-α i IL-2. Cytokiny te stymuluj± destrukcjê bakterii patogennych w procesie apoptozy [19].

Szczepy probiotycznych bakterii Lactobacillus i Propionibacterium nasilaj± indukowan± przez Helicobacter pylori produkcjê proapoptotycznej IL-8. Interleukina ta wp³ywa na migracjê makrofagów i neutrofili oraz aktywacjê fagocytów, co powoduje uwolnienie z nich wielu proteaz i wzbudzaj±cych apoptozê metabolitów reaktywnego tlenu.

Badania przeprowadzone przez Zhanga i wsp. [20] tak¿e wykaza³y, i¿ bakteria Lactobacillus rhamnosus GG przez wp³yw na wzrost produkcji IL-8 anga¿uje kolejne komórki uk³adu immunologicznego, tj. neutrofile, wp³ywa na ich migracjê, a tak¿e na aktywacjê innych cytokin uk³adu immunologicznego, np. IL-6.

Bakteria Lactococcus lactis indukuje produkcjê proapoptotycznych cytokin, tj. IL-6, IL-12 oraz TNF-α. Proapoptotyczne dzia³anie IL-6 polega na wp³ywaniu na produkcjê TNF-α,wzbudzaniu produkcji j±drowego czynnika NF-kappaB oraz na aktywacji proapoptotycznych kinaz bia³kowych A i C. Natomiast proapoptotyczne dzia³anie IL-12 jest rezultatem dzia³ania TNF i INF-γ, których produkcja jest stymulowana przez tê cytokinê.

Proapoptotyczny wp³yw szczepów Lacto­bacillus casei i Lactobacillus acidophilus oraz Lactobacillus GG wynika z indukowania produkcji cytokin profilu Th1. A zatem Lactobacillus casei oraz Lactobacillus acidophilus indukuj± wzrost produkcji INF-γ, IL-6 oraz IL-12. Bakteria Lactobacillus GG powoduje wzrost produkcji TNF-α, natomiast probiotyczne bakterie Lactobacillus acidophilius maj± tak¿e zdolno¶æ wzbudzania produkcji tlenku azotu [21].

Lactobacillus GG ogranicza proces zapalny w b³onie ¶luzowej jelita oraz zmniejsza produkcjê IL-4 u dzieci z atopowym zapaleniem skóry. Probiotyczne szczepy bakterii Lactobacillus plantarum, Lactobacillus lactis, Lactobacillus casei oraz Lactobacillus rhamnosus GG zmniejszaj± produkcjê IL-4 oraz IL-5, przez co hamuj± odpowied¼ Th2 u pacjentów alergicznych.

Podane doustnie szczepy Bifidobacterium i Lactobacillus maj± zdolno¶æ stymulacji produkcji IL-10, TGF-β oraz stymulacji limfocytów Th, odgrywaj±cych kluczow± rolê w nabywaniu tolerancji w stosunku do antygenów oraz zmniejszaj±cych alergiczn± odpowied¼ immunologiczn± ze strony gospodarza [22].

Znane s± tak¿e szczepy bakterii probiotycznych stymuluj±ce zarówno komórki Th1, jak i komórki Th2. Takie w³a¶ciwo¶ci maj± bakterie Lactobacillus acidophilus, które w organizmie do¶wiadczalnych myszy powoduj± wzrost produkcji IgG1 oraz IgG2a o porównywalnym stê¿eniu, a tak¿e immunoglobulin reprezentuj±cych odpowiednio odpowied¼ typu Th1 oraz typu Th2, co potwierdzaj± badania Perdigona i wsp. [23].

Dualizm oddzia³ywania bakterii Lactobacillus na produkcjê cytokin profilu Th1 i Th2, a wiêc równie¿ dualizm oddzia³ywania na proces apoptozy, podkre¶laj± tak¿e Yan i wsp. [24]. Proapoptotyczny wp³yw polega na nasilaniu produkcji interleukin profilu Th1, takich jak: TNF-α, INF-γ oraz IL-1. Antyapoptotyczne dzia³anie tego szczepu bakterii probiotycznych wynika ze stymulacji produkcji IL-10, która hamuje odpowied¼ immunologiczn± typu komórkowego oraz odpowied¼ zapaln± przez zahamowanie wytwarzania INF-γ, TNF, IL-1, IL-6, IL-8 oraz IL-12. Tak¿e IL-10 cechuje dualizm dzia³ania na proces apoptozy. Cytokina ta przez aktywacjê NF-kappaB powoduje wzrost aktywacji cyklooksygenazy-2 (COX-2) wzbudzaj±cej apoptozê. Ponadto IL-10 powoduje wzrost ekspresji receptora Fas, który dzia³a proapoptotycznie.

Dro¿d¿e Saccharomyces boulardii hamuj± produkcjê prozapalnych cytokin: IL-8, IL-6, TNF-α oraz INF-γ. Dochodzi do tego w wyniku zahamowania sekrecji NF-kappB i szlaku patogenetycznego zwi±zanego z kinaz± aktywuj±c± miogeny.

Wiêkszo¶æ antygenów przenika do organizmu ludzkiego przez b³onê ¶luzow± przewodu pokarmowego, a zatem modulacja odpowiedzi immunologicznej na tym poziomie mo¿e siê okazaæ skuteczn± metod± zapobiegania takim chorobom, jak: biegunka, atopowe zapalenie skóry, biegunka poantybiotykowa, nekrotyczne zapalenie jelita u noworodka, a tak¿e mo¿e zapobiegaæ skutkom ubocznym zwalczania Helicobacter pylori. Zatem stosowanie probiotyków i prebiotyków to alternatywna do antybiotykoterapii metoda zapobiegania i leczenia infekcji przewodu pokarmowego, procesów zapalnych b³ony ¶luzowej przewodu pokarmowego, a tak¿e procesów alergicznych. Jednak probiotyki s± przedmiotem zainteresowania nie tylko ludzi chorych, ale tak¿e osób ogólnie zdrowych, które w stosowaniu probiotyków widz± szansê na zachowanie zdrowia.

Pi¶miennictwo:

1. Corr C. S., Gahan C. G., Hill C.: Impact of seleced Lactobacillus and Bifidobacterium species on Listeria monocytogenes infection and the mucosal immune response, FEMS Immunology and Medical Microbiology 2007, 50, 380–8.

2. Lu L., Walker W.: Pathologic and physiologic interactions of bacteria with the gastrointestinal epithelium, Am J Clin Nutr 2001, 73 (6), 1124–30.

3. Klein A., Friedrich U., Vogelsang H. i wsp.: Lactobacillus acidophilus 74-2 and Bifidobacterium animalis subsp lactis DGCC 420 modulate unspecific cellular immune response in healthy adults, Eur J Clin Nutr 2008, 62, 584–93.

4. Fang H., Elina T., Heikki A. i wsp.: Modulation of humoral response through probiotic intake, FEMS Immunol Med Microbiol 2000, 29 (1), 47–52.

5. Thomas S., Przesdzing I., Metzke D. i wsp.: Saccharomyces boulardii inhibits lipopolysaccharide-induced activation of human dendritic cells and T cell proliferation, Clin Exp Immunol 2009, 156 (1), 78–87.

6. Elmadfa I., Klein P., Meyer A.: Immune-stimulating effects of lactic acid bacteria in vivo and in vitro, Proc Nutr Soc 2010, 69 (3), 416–20.

7. Kim Y. G., Ohta T., Takahashi T. i wsp.: Probiotic Lactobacillus casei activates innate immunity via NF-kappaB and p38 MAP kinase signaling pathways, Microbes Infect 2006, 8 (4), 994–1005.

8. Rachmilewitz D., Katakura K., Karmeli F. i wsp.: Toll-like receptor 9 signaling mediates the anti-inflammatory effect of probiotics in murine experimental colitis, Gastroenterology 2004, 126, 520–8.

9. Pelto L., Isolauri E., Lilius E. M. i wsp.: Probiotic bacteria down-regulate the milk-induced inflammatory response in milk hypersensitive subjects but have an immunostimulatory effect in healthy subjects, Clin Exp Allergy 1998, 28, 1474–9.

10. Ogawa T., Asai Y., Tamai R. i wsp.: Natural killer cell activates of symbiotic Lactobacillus casei ssp. casei in conjunction with dextran, Clin Exp Immunol 2006, 143, 103–9.

11. Takeda K., Suzuki T., Shimada S. i wsp.: Interleukin-12 is involved in the enhancement of human natural killer cell activity by Lactobacillus casei Shirota, Clin Exp Immunol 2006, 146, 109–15.

12. Matsuzaki T., Chin J.: Modulating immune responses with probiotic bacteria, Immunol Cell Biol 2000, 78 (1), 67–73.

13. Wehkamp J., Harder J., Wehkamp K. i wsp.: NF-kappaB and AP-1 mediated induction of human beta defensin-2 intestinal epithelial cells by Escherichia coli Nissle 1917: a novel effect of probiotic bacterium, Infect immune 2004, 72 (10), 5750–8.

14. Chen X., Kokkotou E. G., Mustafa N. i wsp.: Saccharomyces boulardii inhibits ERK 1/2 mitogen-activated protein kinase activation both in vitro and in vivo and protects Clostridium difficile toxon A-induced enteritis, J Biol Chem 2006, 281 (34), 24449–54.

15. Brandão R. L., Castro I. M., Bambirra E. A. i wsp.: Intracellular signal triggered by cholera toxin in Saccharomyces boulardii and Saccharomyces cerevisiae, Appl Environ Microbiol 1998, 64 (2), 564–8.

16. Rosenfeldt V., Benefeldt E., Valerius N. H. i wsp.: Effect of probiotics on gastrointestinal symptoms and small intestinal permeability in children with atopic dermatitis, J Pediatr 2004, 145, 612–6.

17. Viljanen M., Haahtela T., Juntunen-Korpela R. i wsp.: Probiotic effect on faecal inflammatory markers and on faecal IgA in food allergic atopic eczema/dermatitis syndrome infants, Pediatr Allergy Immunol 2005, 16, 65–71.

18. Kalliomaki M., Salminen S., Poussa T. i wsp.: Probiotics and prevention of atopic disease: 4-year follow-up of a randomized placebo-controlled trial, Lancet 2003, 361, 1869–71.

19. Maciorkowska E., Ryszczuk E., Kaczmarski M.: The role of probiotics and prebiotics in apoptosis of the gastrointestinal tract, Przegl±d Gastroenterologiczny 2010, 2, 88–93.

20. Zhang L., Li N., Caicedo R. i wsp.: Alive and dead Lactobacillus rhamnosus GG decrease tumor necrosis factor-alpha-induced interleukin-β production in Caco-2 cells, J Nutr 2005, 135, 1752–6.

21. Erickson K. L., Hubbard N. E.: Probiotic immunomodulation in health and disease, J Nutr 2000, 130, 403–9.

22. Saavedra J. M.: Use of probiotics in pediatrics: rationale, mechanisms of action, and practical aspects, Nutr Clin Pract 2007, 22 (3), 351–65.

23. Perdigon G., Maldonado G. C., Valdez J. C. i wsp.: Interaction of lactic acid bacteria with the gut immune system, Eur J Clin Nutr 2001, 56 (4), 21–6.

24. Yan F., Polk D. B.: Probiotic bacterium prevents cytokine-induced apoptosis in intestinal epithelial cells, Biol Chem 2002, 277, 50959–6.



 
 
 

 

 

 
Sitemap