PREBIOTYKI W PRAKTYCE KLINICZNEJ
PREBIOTICS IN CLINICAL PRACTICE
Streszczenie
Prebiotyki stymuluj± rozwój po¿±danej mikroflory jelitowej i w ten sposób dzia³aj± korzystnie na liczne funkcje organizmu, m.in. na uk³ad odporno¶ciowy, motorykê przewodu pokarmowego, proces wch³aniania wapnia. W stanie naturalnym wystêpuj± w ro¶linach jako ich materia³ zapasowy, a w postaci oligosacharydów – równie¿ w pokarmie kobiecym. W praktyce klinicznej znalaz³y zastosowanie fruktooligosacharydy (FOS) i galaktooligosacharydy (GOS) oraz inulina. Udowodniono ich wp³yw na regulacjê wypró¿nieñ u niemowl±t, a ostatnie prace wskazuj± na korzystne dzia³anie w alergii pokarmowej i gêsto¶ci mineralnej ko¶ci.
Summary
Prebiotics selectively stimulate growth of intestinal flora and thus exert beneficial influence on human health. They have impact on immune system, gut motility, calcium absorption etc. Natural dietary sources for prebiotics derive from plants but also from human milk which contains oligosacharides. Follwing prebiotics have been introduced into used into clinical practice: fructooligosacharides (FOS) galactooligosacharides (GOS) and inulin. Clinical studies showed beneficial effect of prebiotics on defecation in infants and more recently on allergy prevention and bone mineral density.
S³owa kluczowe/Key words
prebiotyki > mikroflora jelitowa > zastosowania kliniczne
prebiotics > intestinal microflora > clinical efficacy
Prebiotyki to nierozpuszczalne substancje zawarte w po¿ywieniu wywieraj±ce korzystny wp³yw na organizm przez selektywne stymulowanie wzrostu i/lub aktywno¶ci jednego lub wiêkszej, ale okre¶lonej liczby rodzajów bakterii w jelicie, o znanych w³a¶ciwo¶ciach dotycz±cych poprawy stanu zdrowia gospodarza [1]. Dzia³anie takie wykazuj± niektóre bia³ka, peptydy, t³uszcze oraz oligo- i polisacharydy. Zwi±zkami najczê¶ciej stosowanymi w praktyce klinicznej s± fruktooligisacharydy: frukto (FOS), w¶ród których na uwagê zas³uguje oligofruktoza, i galaktooligosacharydy (GOS) oraz inulina, nale¿±ca do grupy polisacharydów. ¬ród³em inuliny i oligofruktozy s± karczochy, szparagi, orzechy ziemne, pory, cebula, pomidory, banany oraz cykoria [1]. FOS i GOS obecne s± w mleku kobiecym.
Bakteriami, których po¿±dany rozwój jest mo¿liwy dziêki obecno¶ci prebiotyków w diecie, s± niektóre szczepy z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. Jako jedne z pierwszych zasiedlaj± one przewód pokarmowy noworodka i dominuj± w nim w okresie od¿ywiania siê mlekiem matki [1].
Mechanizm dzia³ania
Obecno¶æ prebiotyków w diecie cz³owieka ma wp³yw na sk³ad mikroflory przewodu pokarmowego, przez co wp³ywa korzystnie na zdrowie. Prebiotyki wykazuj± dzia³anie tzw. bifidogenne, stymuluj±ce wzrost odpowiednich bakterii oraz hamuj±ce rozwój niekorzystnej lub patogennej flory przez:
– efekty metaboliczne na skutek obni¿ania pH w ¶wietle jelita, czego dowiod³y m.in. badania Boehma i wsp [4];
– zmniejszanie adhezji patogenów do nab³onka jelitowego wskutek blokowania receptorów na powierzchni ¶luzówki jelita;
badania prowadzone na modelu zwierzêcym i u cz³owieka wykaza³y efekt hamowania przez frukooligosacharydy pokarmu kobiecego wi±zania patogennych bakterii Campylobacter jejuni do jelitowych receptorów H-2 [5];
– od¿ywianie komórek nab³onka jelitowego przez krótko³añcuchowe kwasy t³uszczowe, zw³aszcza przez kwas mas³owy, powstaj±ce w wyniku przemian fermentacyjnych oligosacharydów (kolonocyty otrzymuj± w ten sposób oko³o 60–70% energii); to ¼ród³o energii staje siê szczególnie istotne w przypadku uszkodzenia ¶luzówki, jak ma to miejsce m.in. w alergicznym zapaleniu jelita grubego [6];
– mukoprotekcyjne dzia³anie krótko³añcuchowych kwasów t³uszczowych (SCFA) [7], tóre powstaj± procesach fermentacyjnych z prebiotyków, co wykazano na modelach zwierzêcych (ryc. 1).
Kliniczne zastosowanie prebiotyków u niemowl±t
Analiza wp³ywu prebiotyków na uk³ad immunologiczny wykaza³a, i¿ ograniczaj± one dzia³anie mechanizmów odpowiedzialnych za powstawanie alergii.
Obecnie profilaktyka alergii pokarmowej jest oparta na dwóch niezale¿nie testowanych koncepcjach: zmniejszeniu alergenno¶ci pokarmu oraz indukcji tolerancji pokarmowej przez z³o¿ony mechanizm immunologiczny. Pierwsza koncepcja znalaz³a potwierdzenie w licznych badaniach i zosta³a wprowadzona do praktyki klinicznej przez odpowiednie zalecenia i regulacje, a jej podstaw± jest stosowanie diet eliminacyjnych. Alergenno¶æ pokarmu podawanego niemowlêciu zmniejsza siê dziêki zastosowaniu mieszanek dla niemowl±t zawieraj±cych bia³ka o znacznym lub nieznacznym stopniu hydrolizy. Poniewa¿ skuteczno¶æ tej metody profilaktyki alergii zosta³a udowodniona, ustalono wskazania do zastosowania hydrolizatów bia³ka u niemowl±t z rodzin atopowych. Zasady stosowania hydrolizatów zosta³y opracowane przez polsk± grupê ekspertów jako stanowisko Krajowego Konsultanta w Dziedzinie Pediatrii [8].
Bardzo obiecuj±c± w leczeniu i profilaktyce alergii wydaje siê jednak koncepcja indukcji tolerancji pokarmowej na alergeny pokarmowe. Wykorzystuje ona g³ównie mechanizmy dzia³ania probiotycznych bakterii (Bifidobacterium i Lactobacillus) oraz prebiotyków, pobudzaj±cych rozwój korzystnej flory bakteryjnej.
Przewód pokarmowy cz³owieka doros³ego zasiedlony jest przez z³o¿ony ekosystem sk³adaj±cy siê z ponad 500 gatunków bakterii, które wystêpuj± przewa¿nie w koñcowym odcinku jelita cienkiego i w jelicie grubym. Dominuj±cym szczepem w mikroflorze
niemowl±t karmionych piersi± s± bifidobakterie. Przypisuje siê im korzystny wp³yw na organizm dziêki stymulacji uk³adu immunologicznego i zapobieganiu kolonizacji jelita przez chorobotwórcze szczepy bakteryjne. Organizm cz³owieka rozwija mechanizmy tolerancji i symbiozy z tym z³o¿onym ¶rodowiskiem mikroorganizmów. Wp³yw flory przewodu pokarmowego rozci±ga siê te¿ na inne tkanki poza jelitem, przez co oddzia³uje ona na dojrzewanie ca³ego uk³adu immunologicznego [9]. Nie wiadomo jeszcze, czy mo¿e to zast±piæ dzia³ania zmierzaj±ce do zmniejszania alergenno¶ci pokarmu, czy jedynie ma stanowiæ ich uzupe³nienie, dlatego teoria indukcji tolerancji pokarmowej jest obecnie weryfikowana na podstawie badañ na poziomie komórkowym, na modelach zwierzêcych oraz u niemowl±t.
Badania, które przeprowadzili Kalliomaki i wsp., wykaza³y ró¿nice w zakresie flory przewodu pokarmowego u trzytygodniowych niemowl±t z atopi± ujawnion± w wieku 12 miesiêcy w porównaniu z niemowlêtami bez atopii. Grupê dzieci atopowych charakteryzowa³ wiêkszy odsetek bakterii z niekorzystnego dla ustroju gatunku Clostridia wystêpuj±cych w jelicie i mniejszy korzystnych bifidobakterii [10]. Autorzy wskazywali na udzia³ jako¶ci flory przewodu pokarmowego w rozwoju mechanizmu alergii, jak równie¿ mo¿liwo¶ci jej zapobiegania w najwcze¶niejszym okresie ¿ycia cz³owieka.
Podobnych obserwacji dokonali Bjorksten i wsp. u dzieci dwuletnich w Estonii i Szwecji. Dzieci z alergi± charakteryzowa³ ni¿szy poziom bakterii z rodzaju Lactobacillus w przewodzie pokarmowym, jak równie¿ wy¿szy poziom bakterii tlenowych i niekorzystnych bakterii Staphylococcus aureus [11]. Obserwacje ró¿nic flory bakteryjnej niemowl±t i dzieci z alergi± powi±zano z protekcyjnym wp³ywem karmienia piersi± na wyst±pienie alergii pokarmowej i zasugerowano, ¿e mechanizm protekcyjny karmienia piersi± mo¿e polegaæ na korzystnym wp³ywie sk³adu mleka kobiecego na florê przewodu pokarmowego.
Za s³uszno¶ci± tej hipotezy przemawia fakt, i¿ wiêkszo¶æ badañ dotycz±cych profilaktyki alergii pokazuje, ¿e karmienie piersi± przyczynia siê do zmniejszenia czêsto¶ci chorób alergicznych: atopowego zapalenia skóry, astmy oskrzelowej i
alergii na bia³ko mleka krowiego u dzieci karmionych naturalnie [12, 13, 14]. Istniej± jednak badania nie potwierdzaj±ce tych spostrze¿eñ [15, 16].
Sk³adnikiem pokarmu kobiecego sprzyjaj±cym rozwojowi korzystnej flory jelitowej s± oligosacharydy. Dzia³anie ich jest z³o¿one; nie ulegaj± trawieniu, dlatego mog± byæ wykrywane w stolcu niemowl±t. Ze wzglêdu na z³o¿ono¶æ oligosacharydów pokarmu kobiecego ich odtworzenie w pe³ni jako suplementu nie jest mo¿liwe. Uk³ad na¶laduj±cy oligosacharydy pokarmu kobiecego, pe³ni±cy funkcje prebiotyczne zawiera w sobie mieszaninê GOS i FOS [17], na uwagê zas³uguje jednak fakt, ¿e jedynie proporcje GOS:FOS = 9:1 zosta³y zaakceptowane przez Komitet
¯ywienia ESPGHAN jako dodatek do mleka dla niemowl±t w dawce 0,4 i 0,8 g/100 ml [18].
Rigo i wsp. wykazali spadek IgE i wzrost stê¿enia IgG4 (immunoglobulina bêd±ca wyk³adnikiem indukcji tolerancji) u niemowl±t karmionych mieszanin± galakto- i fruktooligosacharydów [19].
W bie¿±cym roku Moro i wsp. przeprowadzili badania z randomizacj±, podwójnie ¶lep± prób±, kontrolowane placebo, dotycz±ce potencjalnego wp³ywu prebiotyków dodanych do diety na zmniejszenie niebezpieczeñstwa wyst±pienia alergii u niemowl±t urodzonych o czasie. Ocenie poddano efekt suplementacji diety niemowl±t prebiotykami, obserwuj±c zachorowalno¶æ na atopowe zapalenie skóry u niemowl±t w wieku 3 i 6 miesiêcy. W szóstym miesi±cu ¿ycia 10,6% niemowl±t w grupie eksperymentalnej i 22,4% niemowl±t w grupie placebo wykazywa³o objawy atopowego zapalenia skóry (ró¿nica istotna statystycznie). Doniesienie
przedstawiono w formie streszczenia zjazdowego, jednak ostateczna ocena badania bêdzie mo¿liwa po pe³nej publikacji tej próby klinicznej [20].
Badania Moroi i wsp. wykonane w 2002 roku wykaza³y korzystny wp³yw obecno¶ci GOS i FOS w diecie na konsystencjê stolca i rytm wypró¿nieñ u niemowl±t. W badaniach tych, maj±cych charakter próby interwencyjnej z randomizacj±, kontrolowanej, z placebo, wykorzystano mieszaninê 90% gala-
ktooligosacharydów i 10% fruktoligosacharydów o masie cz±steczkowej podobnej jak obojêtnych oligosacharydów pokarmu kobiecego. Niemowlêta urodzone o czasie zosta³y losowo przydzielone do trzech grup: otrzymuj±ce standardow± mieszankê mleczn± dla niemowl±t, otrzymuj±ce mieszankê mleczn± suplementowan± FOS/GOS w ilo¶ci
0,4 g/100 ml oraz karmione mieszank± suplementowan± FOS/GOS w ilo¶ci 0,8 g/100 ml. W 28 dniu badania zosta³a dokonana ocena stolca, która wykaza³a stymulacjê wzrostu dwóch rodzajów bakterii: Bifidobacterium oraz Lactobacillus u dzieci otrzymuj±cych mieszankê mleczn± suplementowan± prebiotykami. Ponadto u dzieci, w których diecie obecne by³y FOS i GOS, odnotowano poprawê konsystencji stolca, jak równie¿ poprawê rytmu wypró¿nieñ [21]. Podobne, korzystne efekty FOS/GOS wykazano u noworodków urodzonych przedwcze¶nie; grup± odniesienia by³y noworodki karmione piersi± [22].
Na podstawie wyników przytoczonych badañ mo¿na wnioskowaæ, i¿ zastosowanie prebiotyków w ¿ywieniu niemowl±t ma korzystny wp³yw na florê przewodu pokarmowego, konsystencjê stolca i rytm wypró¿nieñ oraz przyczynia siê do zmniejszenia niebezpieczeñstwa rozwoju alergii.
Przyk³ady innych zastosowañ
prebiotyków
Zastosowanie prebiotyków wydaje siê korzystne w leczeniu nieswoistych zapaleñ jelit.
Welters i wsp. podawali 20 doros³ym pacjentom z pouchitis inulinê w dawce 24 g przez trzy tygodnie. Po tym okresie badacze zaobserwowali wzrost stê¿enia kwasu mas³owego, zmniejszenie siê stê¿enia kwasów ¿ó³ciowych i Bacteroides fragilis w kale, jak równie¿ obni¿enie siê jego pH. Dodatkowo zauwa¿ono zmniejszenie siê zapalenia ¶luzówki w badaniu endoskopowym i histologicznym [23].
Lindsay i wsp. w badaniu otwartym przez trzy tygodnie podawali 10 osobom w wieku 29–56 lat z aktywn± postaci± choroby Crohna (ileo-colonic) FOS w dawce 15 g/d. Odnotowali u tych pacjentów zmniejszenie siê wska¼nika klinicznego H. Brad-shaw, zwiêkszenie siê liczby Bifidobacterium oraz wzrost Il-10, TLR2 i TLR4, co ¶wiadczy³o o obni¿eniu siê aktywno¶ci choroby Crohna [24].
Na uwagê zas³uguje fakt stosowania laktulozy odznaczaj±cej siê w³a¶ciwo¶ciami prebiotycznymi w prewencji encefalopatii w±trobowej. Korzystny efekt stosowania synbiotyków (probiotyków z inulin±) w nieznacznie nasilonej encefalopatii w±trobowej potwierdzi³y badania Liu i wsp [25].
Abrams i wsp. w badaniach z podwójnie ¶lep± prób±, prowadzonych w 100-osobowej grupie dziewczynek, których ¶rednia wieku wynosi³a 11 lat, oceniali wp³yw podawania preparatu Raftilose Synergy 1 (mieszanina oligofruktozy z inulin±) w ilo¶ci 8 g/dz. przy jednoczesnej suplementacji wapnia 900–1000 mg/dz.
Zaobserwowali zwiêkszenie siê wch³aniania wapnia o 38,5% w grupie badanej wobec 30%
w grupie kontrolnej. Mia³o to korzystny wp³yw
na zmiany w ko¶ciach, wyra¿aj±ce siê istotnym wzrostem BMC i BMD [26]. Obserwacje te potwierdzi³y badania Griffina i wsp. [27].
Na podstawie cytowanych badañ zaleca siê, aby w prewencji osteoporozy stosowaæ preparaty prebiotyczne (inulinê z oligofruktoz±).
Uwa¿a siê, ¿e prebiotyki mog± oddzia³ywaæ korzystnie na niektóre parametry zespo³u metabolicznego.
Letexier i wsp. w badaniach z randomizacj±, z podwójn± ¶lep± prób±, crossover obserwowali wp³yw inuliny w diecie na stê¿enie triacylogliceroli, cholesterolu w surowicy, jak równie¿ wielko¶ci lipogenezy w±trobowej i syntezy cholesterolu u osób doros³ych. Po zastosowaniu u badanych osób diety niskot³uszczowej o umiarkowanej ilo¶ci wêglowodanów oraz podaniu 10 g/d inuliny zaobserwowali oni spadek stê¿enia trójglicerydów w osoczu oraz zmniejszenie siê lipogenezy w w±trobie. Nie odnotowali jednak ró¿nic w poziomie syntezy cholesterolu oraz jego stê¿enia w osoczu w grupie osób badanych w porównaniu z osobami z grupy kontrolnej [28].
Badania Bouhnik i wsp. wskazuj± na ewentualno¶æ korzystnego oddzia³ywania prebiotyków w zakresie prewencji nowotworów jelita grubego. Ich obecno¶æ w diecie mo¿e przy¶pieszaæ pasa¿ jelitowy, przyczyniaj±c siê do unieczynnienia kancerogenów, zmniejszenia procesów gnicia oraz produkcji nitrozoamin. Istnieje jednak potrzeba przeprowadzenia dalszych badañ w celu potwierdzenia tej hipotezy (ryc. 2) [29].
Bezpieczeñstwo prebiotyków
Poniewa¿ prebiotyki s± mieszanin± oligosacharydów o ró¿nej d³ugo¶ci ³añcucha, trudno jest okre¶liæ dok³adn± ilo¶æ ich aktywnych komponentów. Wydaje siê jednak, ¿e dla niemowl±t efektywnie dzia³aj±c± dawk± bêdzie 1–3 g/d, natomiast dla osób doros³ych – 5–15 g/d. Stosowanie prebiotyków w takich ilo¶ciach nie ³±czy siê z wystêpowaniem niepo¿±danych objawów, jakimi mog± byæ: nadmierna produkcja gazów i wzdêcia, a nawet objawy biegunkowe. Natomiast po przekroczeniu 50 g/d osoby doros³e mog± odczuwaæ dyskomfort jelitowy [30]. Nie ma doniesieñ o istotnych dzia³aniach niepo¿±danych FOS, a tak¿e GOS oraz inuliny [31].
Pi¶miennictwo:
1. Roberfroid M. B.: Prebiotics: Preferential substrates for specific germs, Am J Clin Nutr 2001, 73, 406.
2. Libudzisz Z.: Probiotyki i prebiotyki w fermentowanych napojach mlecznych, Pediatria wspó³czesna, Gastroenterologia, Hepatologia i ¯ywienie Dziecka 2002, 4, 19.
3. Bielecka M.: ¯ywno¶æ probiotyczna, Pediatria wspó³czesna, Gastroenterologia, Hepatologia i ¯ywienie Dziecka 2002, 4, 27.
4. Boehm G., Stahl B., Jelinek J. i wsp.: Prebiotic carbohydrates in human milk and formula, Acta Pediatrica 2005, 94, 18.
5. Ruiz-Palacios G. M., Cervantes L. E., Ramos P. i wsp.: Campylobacter jejuni binds intestinal H(O) antigen (Fuc alpha 1, 2Gal beta 1, 4GlcNAc), and frudosyloligosacharides of human milk inhibit its binding and infection, J Biol Chem 2003, 278,
14112.
6. Roediger W. E. W.: Role of anaerobic bacteria in the metabolic welfare of the colonic mucosa of man, Gut 1980, 21, 793.
7. Willemsen L. E. M., Koetsier M. A., van Deventer S. J. H., van Tol E. A. F.: Short chain fatty acids stimulate epithelial 2 expression through differential effects on prostaglandin E1 and E2 production by intestinal myofibroblasts, Gut 2003, 52,1442.
8. Stanowisko Krajowego Konsultanta w dziedzinie Pediatrii i Zespo³u Ekspertów w sprawie stosowania hydrolizatów bia³kowych w leczeniu alergii pokarmowej, Standardy Medyczne 2001, 1.
9. Miniello V. L., Moro G. E.: Armenio L.: Prebiotics in infant milk formulas: new perspectives, Acta Pediatr 2003, 441, 68.
10. Kalliomaki M., Kirjavainen P., Eerola E. i wsp.: Distinct patterns of neonatal gut microflora in infants in whom atopy was and was not developing, J Allergy Clin Immunol 2001, 107, 129.
11. Bjorksten B., Naaber P., Sepp E., Mikelsaar M.: The intestinal microflora in allergic Estonian and Swedish 2-year-old children, Clinical and Experimental Allergy 1999, 29, 342.
12. Kull I., Almqvist C., Lilja G. i wsp.: Breast-feeding reduces the risk of asthma during the first 4 years of life, J Allergy Clin Immunol 2004, 114, 755.
13. Rothenbacher D., Weyermann M., Beermann C., Brenner H.: Breastfeeding: Soluble CD14 concentration in breast milk and risk of atopic dermatitis and asthma in early childhood: birth cohort study, Clinical & Experimental Allergy 2005, 35, 1014.
14. Kull I., Bohme M., Wahlgren C. F. i wsp.: Breast-feeding reduces the risk for childhood eczema, J Allergy Clin Immunol, 2005, 116, 657
15. Ludvigsson J. F., Mostrom M., Ludvigsson J., Duchen K.: Exclusive breastfeeding and risk of atopic dermatitis in some 8300 infants, Pediatr Allergy Immunol 2005, 16, 201.
16. Laubereau B., Brockow I., Zirngibl A. i wsp.: Effect of breast-feeding on the development of atopic dermatitis during the first 3 years of life – results from the GINI-birth cohort study, J Pediatr 2004, 144, 602.
17. Boehm G., Jelinej J., Knol J. i wsp.: Prebiotics and Immune response, JPGN 2004, 39, 7720.
18. ESPGHAN Committee on Nutrition: Prebiotic Oligosaccharides in Dietetic Products for Infants: A Commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition, JPGN 2004, 39, 465.
19. Rigo J., Pieltain C., Studzinski F., Knol J., Bindels J.G.: Clinical evaluation in terminfants of a new formula based on prebiotics, beta-palmitate and hydrolysed proteins, JPGN 2001, 32, 402.
20. Moro G., Arslanoglu S., Stakh B. i wsp.: Effect of probiotic mixture of galacto-oligosacharides (GOS) and long chain fructo-oligosacharides (FOS) on the cumulative incidence of atopic dermatitis in infants at risk, Arch Dis Child 2006, 1, 91.
21. Moro G., Minoli I., Mosca M. i wsp.: Dosage-related bifidogenic effect of galacto- and fructooligosacharides in formula-fed term infants, JPGN 2002, 34, 291.
22. Boehm G., Lidestri M., Casetta P. i wsp.: Supplementation of bovine milk formula with an oligosacharide mixture increases counts of fecal bifidobacteria in preterm infants, Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed 2002, 86.
23. Welters C. F., Heineman E., Thunnissen F. B. i wsp.: Effect of dietary inulin supplementation on inflammation of pouch mucosa in patients with an ileal pouch –anal aastomosis, Dis Colon Rectum 2002, 45, 621.
24. Lindsay J. O., Whelan K., Stagg A. J. i wsp.: Clinical, microbiological, and immunological effects of fructo-oligosaccharide in patients with Crohn’s disease, Gut 2006, 55, 348.
25. Liu Q., Duan Z. P., Ha D. K. i wsp.: Synbiotic modulation of gut flora: effect on minimal hepatic encephalopathy in patients with cirrhosis, Hepatology 2004, 39, 1441.
26. Abrams S. A., Copeland K. C., Gunn S. K. i wsp.: Calcium absorption, bone mass accumulation and kinetics increase during early pubertal development in girls, J Clin Endocrinol Metab 2000, 35, 1805.
27. Griffin I. J., Hicks P. M. D., Heaney R. P. i wsp.: Enriched chicory inulin increases calcium absorption mainly in girls with lower calcium absorption, Nutr Res 2003, 23, 901.
28. Letexier D., Diraison F., Beylot M.: Addition of inulin to a moderately high-carbohydrate diet reduces hepatic lipogenesis and plasma triacylglycerol cocncentration in humans, The American Journal of Clinical Nutrition 2003, 77, 559.
29. Bouhnik Y., Flourie B., Riottot M. i wsp.: Effects of fructo-oligosacharides ingestion on fecal bifidobacteria and selected metabolic indices of colon carcinogenesis in healthy humans, Nutr Cancer 1996, 26, 21.
30. Bornet F. R. J. i wsp.: Probiotics and Prebiotics, New Foods 2000.
31. Reid G., Sanders M. E. , Gaskins H. R. i wsp.: New scientific paradigms for probiotics and prebiotics, J Clin Gastroenterol 2003, 37, 105.
doc. dr hab. med. Piotr Socha
mgr in¿. Joanna Neuhoff-Murawska
prof. dr hab. med. Jerzy Socha1
kierownik kliniki:prof. dr. hab. med. JERZY SOCHA
kierownik instytutu: prof. dr hab. med. PAWE£ JANUSZEWICZ
Klinika Gastroenterologii, Hepatologii i Immunologii, Instytut-Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
Instytut Pielêgniarstwa i Po³o¿nictwa Uniwersytetu Rzeszowskiego
Adres do korespondencji:Piotr Socha, Klinika Gastroenterologii, Hepatologii i Immunologii, Instytut-Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka
al. Dzieci Polskich 20, 04–730 Warszawa, [email protected]
Ca³y artyku³ mo¿esz odnale¼æ w czasopi¶mie. Zapraszamy do prenumeraty.
|